onsdag 30 september 2009

För trött

Orkar helt enkelt inte komma på nåt kul att skriva om. Ögonen bara trillar ihop. Hoppas de fortsätter med det när jag ligger i sängen. God natt och sov så gott.

tisdag 29 september 2009

Lugn jag tänker inte sluta blogga

Kul att upptäcka att rätt många faktiskt läser det jag skriver. Tack för det! Int bryr jag mig om vad chefen tyck om det.... (tittar just nu på Svenska dialektmysterier). Tror inte det var så allvarligt. Men faktum är ju att vi lägger vår tid på olika saker. För inte alls länge sedan ansåg nog rätt många av mina vänner att jag var lite framstegsfientlig. Jag var nog sist i hela bekantskapskretsen med mobiltelefon (hade NMT tills den var totalt antik) och jag hade länge och väl ett tröskverkt till dator med endast telefonmodem. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Nu har jag både bärbar dator (vilken dock ägs av Studiefrämjandet som jag jobbar en del åt) och rätt ny mobil. Ett play-station 2 och en kareokemaskin finns också så utvecklingen går framåt. Tjock-TV har jag dessvärre fortfarande med det är inte precis frivilligt. Stereon fick jag till jul när jag gick i åttan och nu är jag 45 så ni kan ju föreställa er att jag behöver en ny. Mitt hem är väl inte inbrottstjuvarnas dröm precis men det kanske lika bra. Man får prioritera både sin tid och bland sina tillgångar, kan man säga. Nu i kväll har jag dock lagt dryga 600 spänn på flärd. Frk T och jag har varit och klippt oss. Det återsår dock att se om det ser lika bra ut när man sovit på saken.

måndag 28 september 2009

Höjden av egotripp - att blogga

Är det förmätet att inbilla sig att andra ska läsa det man skriver i bloggen? Det är ju lite "höjden av egotripp" att tro att andra ska orka bry sig om jag tvättar fönster eller repeterar. Fast jag undrar om det är därför man skriver en blogg (eller därför jag skriver en blogg)? Jag har inte ens ett sådant där räkneverk som kollar hur många som läser. Då kanske jag skulle sluta om jag ser att ingen läst på flera dagar. En fegis är jag alltså också. Nja det beror snarast på att jag inte vet hur jag ska göra för att få dit ett räkneverk men i alla fall.

Varför då dessa funderingar? Jo vi pratade om fenomenet på jobbet i dag. Och visst, det är klart att alla människor inte orkar bry sig om vad jag gör eller tycker och tänker om saker. Men det står var och en fritt att strunta i läsandet. Jag skriver mest för att jag gillar att skriva. Det blir en sorts dagbok eller terapi om ni så vill. Är man arg och sur kan man skriva om det. Om man retar upp sig på något i tidningen eller på burken kan man ju skälla om det. Är man glad och uppspelt kan man faktiskt delge andra det också för det kan smitta. Jag väljer dock att inte lämna ut alltför personliga saker. Visserligen är jag en ganska öppen person och inte alls särskilt hemlig av mig. Men det finns givetvis saker jag håller för mig själv eller bara delger de som har med saken att skaffa.

Sen tyckte bland annat min boss att det var att slösa med tiden, att blogga eller roa sig på Facebook. Jag kontrade genast med att jag aldrig någonsin (möjligtvis under pistolhot) slösar tid på att titta på något så urtrist som fotboll på tv, så det jämnar nog ut sig. Så nära att få "kicken" har jag nog aldrig varit. Asg (asgarv för er som inte är så insatta i de nya förkortningarnas värld).

söndag 27 september 2009

Nu infann sig skrivarlusten!

Typiskt när klockan snart är 23 och jag verkligen borde nanna kudden. Då poppar idéerna upp som svampar i hjärnan och det bara för att K-G skickade en kul låt på mailen.

Denna dag har annars ägnats åt skoljobb och skoinköp åt fröknarna T och L. Frk L var här eftersom R ägnade sig åt att slå någon sorts världsrekord i att prata med så många som möjligt. 1064 stycken lyckades han hinna med. Snacka om speeddejting, det kan inte bli några långa konversationer precis. Nåja det kallas för radiotest och är någon sorts tävling för radioamatörer som gillar att vara vakna hela nätterna och snacka med folk i jordens alla hörn (kan man säga att jorden har hörn, känns knäppt).

Lite tv har det blivit på kvällskvisten bland annat Idolrepriser (Frk T:s order). Såg sen att Morgna Alling var förbannad på Idol-juryn (Facebook naturligtvis, vi är liksom vänner där han och jag, fast vi aldrig träffats. Han är mest tacksam för att jag röstade på honom i Let´s Dance kan man säga). Blev alltså tvungen att gå in på Aftonbladet och kolla in hur taskiga de varit mot en tjej som åkte ut. Det var de så klart, allt för "bra" tv. Det mest märkliga var dock att den förra, asataskiga - för att använda ett Frk T-uttryck, juryn hade mage att tycka att den nuvarande var sååå dum. Minnet av hur skittaskiga de själva var är tydligen kort.

Hela första delen på detta program går ju ut på att vara taskiga mot folk som inte själva begriper att de kanske inte kan sjunga eller att de inte ser ut som en idol ska, vilket nog är minst lika viktigt. Jag brukar av den anledningen inte kolla på de första delarna. Jag hoppar istället in när de kommer till fredagsfinalerna för det är först då det blir kul. Tills dess fortsätter jag att kolla på Diggelo om jag är hemma. Även om det får mig att verka precis så gammal som jag är.

Nu ska jag ta mitt block och krypa i bingen och skriva lite sketcher. Sov sött. Och kom ihåg; det är ok att sova lite mindre på söndagnätterna eftersom man ofta sovit för länge på morgonen. Man tar igen det genom att sova jättedjupt nästa natt så det så.

lördag 26 september 2009

Listan avprickad

Följande är nu gjort:
  • Disken är klar
  • Allt elände är undanplockat
  • Nedervåningen är dammsugen
  • Toan halvstädad
  • Svarta bordet är uppburet till Frk T:s rum
  • DVD:n är nedburen och installerad i vardagsrummet
  • Husvagnsbordet, krukor, grillen och tusen andra saker är nedburna i källaren
  • Verandan är undanplockad
  • Vaserna är nedpackade i lådor och undanstuvade
  • Tavlor är uppsatta på Frk T:s rum
  • Jag har varit till Mc Donalds med ungarna så de slapp svälta ihjäl
  • Hunden är rastad och motionerad

Endast skrivuppgifterna är kvar men jag är som vanligt mest kreativ på natten och skulle detta inte inträffa får det bli söndagsjobb. Måste tillstå att jag känner mig rätt duktig.

Ta igen dag!

Jag känner att jag måste ta igen allt som inte blev gjort igår när huvudet sprängvärkte hela dagen (nästan). Lyckades i alla fall få till en del fadäser i går. Hyresvärlden K kom över i går och påpekade att det var taskigt med luft i ena bakdäcket. Väntade länge och väl på att bli av med ungarna som skulle med T till badhuset och gav mig iväg mot macken precis när han kom hit. Fyllde med luft och däcket knakade oroväckande för att "POFF" smälla och vara totalt platt! Mitt vanliga bilflyt kändes det som. T var ju på väg mot badhuset och kom som en räddande ängel och lånade snällt ut sitt reservdäck. Mitt eget är ingen lek att få fram med hundbur och tusen saker i vägen. Tur man har samma bilsort ibland. Däcket var totalt sönderslitet och jag kände på det andra bakdäcket och det verkar inte mycket bättre. Som vanligt alltså. ekonomin känns helt ok för en gång skull. Då, precis som varje gång detta tillstånd infinner sig, händer något som kostar satans mycket pengar.

Här kommer en lista för dagen:
  • Diska
  • Plocka undan allt bråte som ligger och skräpar
  • Städa badrummet
  • Dammsuga nedervåningen
  • Städa Frk T:s rum (här ska hon få bidra)
  • Flytta svarta bortet till Frk T:s rum
  • Packa ner alla vaser i något lämpligt
  • Fixa nån mysig mat till kvällen som passar Frk T och Frk L (som jag är barnvakt åt)
  • Inte glömma att gå ut med Pizza
  • Inte glömma ge ungarna lunch
  • Skriva IUP-papper
  • Skriva till ett antal roller i en teaterpjäs till ungarna i skolan
  • Skriva några sketcher till "Hackat & Malet" som har premiär i påsk

Alltså dags att börja om jag ska hinna hälften. Några saker kanske får vänta tills i morgon.

So long!

torsdag 24 september 2009

Till Bittan



Kristina har lyckats kopiera från Facebook. Bara så du vet vad nästa steg är B (efter att du fått mail). Facebook är nästa steg alltså. Vi (en del kraxare) är redan hopplöst förlorade.

Kulturdebatt

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, Debatt blir fullkomligt absurt när Jan Myrdal, Linda Skugge och kulturchefen på Expressen m.fl debatterar med Göran Hägglund som helt plötsligt står på det obildade folket sida i kulturdebatten.

Vet ni om att vi vanliga människor inte vet vad genusfrågor är? Helt plötsligt är jag alltså en ovanlig människa!!! Jag är nämligen jävligt insatt i genusfrågor och dessutom tycker jag dessa är otroligt intressanta. Fan, jag kanske tillhör kultureliten, spännande, spännande.

Det är klart att det finns obegripligheter på kultursidorna, en del är fullständigt absurda. Men massor av det som står där är rätt spännande. Det kan faktiskt vara kul att läsa recensioner och annat på kultursidorna. Herr Hägglund har rätt i att det finns knäppa saker på kultursidorna men jag tycker att det är ok. Det finns ju människor som gillar de obegripliga kulturprylarna, kan de inte få göra det då?

Precis som att det är helt ok att älska melodifestivalen (som jag gör och jag gillar Shakespear nästan lika mycket ). Håller med om att allmän "bonnkultur" kan få mer plats, absolut. Alla måste få plats. In med litteratur, revy(här är jag enormt partisk), opera, rockmusik, barnteater, visor, provocerande installationer, keramik, obegripliga skulpturer och begripliga, gatukonst och musik mm mm. Allt vad du vill, kultur är allt vi mår bra och provoceras av. Kultur ska beröra många eller få människor. Man måste nog säga att den berömda Konstfack-Anna lyckades både beröra och väcka uppmärksamhet genom att spela psyksjuk och självmordsbenägen även om det var helknäppt. Kultur ska beröra!!!!

Vill bara tillägga att Frk T i dag fick vara på fritids på min skola på förmiddagen och hennes underbara, fantastiska pappa tog hand om sin dotter på eftermiddagen. Kram och tack. Underbara Kraxsömmerskan B erbjöd sig i går kväll att ta hand om Frk T. Detta berättade jag om på Facebook och jag vill bara att B ska veta att det kom flera inlägg om hur bra och gullig hon är. Frk T klarade sig bra i dag men stort tack för allas engagemang, puss, puss.

onsdag 23 september 2009

Stängd barnomsorg

Det kan ju verka enkelt för de som bestämmer i kommunen. Vi stänger skolan och fritids i två dagar så alla personal kan planera. Vi tar hela kommunen på en gång, det är väl bra.

Jodå oftast löser det sig. Någon kompis förälder ska vara ledig och man kan lämna barnet där. Nu har bekymret infunnit sig att ingen kompis kan leka med Frk T i morgon. Jag har nog ringt alla snart även dem som det känns rätt pinsamt att ringa och ingen kan.

Ja ha då återstod pappa. Han får åka från Lunger, det går nog, tänkte jag optimistiskt. Då visar sig han vara sjuk, hostade och lät allmänt för jäklig när jag ringde. Han erbjöd sig naturligtvis att komma ändå men det känns knappast kul att ta hit honom och den smitta han för med sig. Frk T:s pappa har lovat att ta ledigt från lunch och ett tag tänkte vi att hon kanske kunde vara ensam på förmiddagen. När damen så skulle krypa i säng kom gråten. Hon vill inte alls vara ensam i fyra timmar. Så nu har jag inget annat val än att ta med henne till jobbet vilket känns synnerligen olämpligt eftersom vi sitter i möte hela tiden.

Ibland ställer tillvaron till det vill jag lova.

tisdag 22 september 2009

Sov gott eller försök i alla fall

Jag har nog nämnt någon gång i bloggen att jag sover taskigt emellanåt. Det kan vara så att jag är jätte sömnig när jag kollar på TV eller gör något och tänker att, nu går jag och lägger mig. Men hur det är, så ska jag gå på toa, borsta gaddar, släppa ut hunden, släcka lampor m.m och då är jag klarvaken när jag kommer i säng. Det hjälper inte om jag gör mig i ordning i förväg och sen kollar på burken och går upp när jag blir trött. Jag ska lik förbaskat upp för trappan och in i sovrummet. Nu har jag fått lära mig att så är det och inte så mycket att göra åt man får hitta ett nytt sätt att bli sömnig på. Jag har varit på biblan på en föreläsning om sömn. Frk T:s extramamma (hennes pappas fru alltså) pratade varmt om denna människa och hon var rätt bra faktiskt.

Några sanningar:
Kaffe, Cola och annat med koffein i ska inte drickas på eftermiddagen och kvällen. Detta känns skönt att få bekräftat. Speciellt ska jag köra ner det i halsen på alla som påstår att det är inbillning. Koffein har mycket lång halveringstid och tar alltså lång tid för kroppen att bli av med. Har man sömnproblem inget kaffe. Dricker jag kaffe efter fyra så blir klockan typ fyra på natten innan jag somnar. Röka ska man också undvika men det är knappast ett problem för mig.

TV är inget bra sömnmedel. I sovrummet ska man visst bara sova och ha sex (tur man fick det då för alla er som ägnar er åt sånt, menar jag). Väckarklockan ska man ställa under sängen så man inte ser eländet.

Problem kan man tänka på en viss inplanerad tid varje dag. Föreläsaren tillade att detta inte funkar för alla. En del slänger i väg orostankar på moln eller löv. Nåja...

När man inte kan sova ska man gå upp och göra något lugnt tills man blir sömnig igen, inte trött för det är man ju jämt.

Man behöver inte sova ikapp tid man sovit dåligt. Det räcker att sova bra en natt igen. Sover man tre timmar en natt måste man alltså inte sova 13 nästa. Det är djupsömn man ska ta igen, inte antal timmar.

Man ska aldrig sova ikapp på dagen!

Ofta sover man för mycket speciellt när man sover länge på helgen. Därför kan jag med gott samvete somna senare på söndagar eftersom jag sovit längre på morgonen. Hon tyckte att man helt enkelt kan vara lite trött på måndagen och sen sova bra nästa natt.

Denna människa hade massor med bra svar på det man frågade men jag kunde helt enkelt inte fråga mer för då hade väl övriga åhörare kastat ut mig. Tilläggas kan att har man inga sömnproblem kan man ju skita i alla råd och helt enkelt sova vidare.

Jag kunde i alla fall konstatera att jag gjort rätt mycket rätt det senaste året. Jag lägger mig mer samma vid varje kväll och går upp samma tid varje morgon (nåja jag vänder på dygnent när jag är ledig, kvällsmänniska som jag är). Jag lägger mig inte hungrig men heller inte övermätt. Jag har kallt och skapligt mörkt i sovrummet och ingen TV där (den får iaf inte rum).

Nu behöver jag i huvudsak motionera mer och, misstänker jag, sluta oroa mig för att det finns fästingar i sängen som katten släpat in och sluta skälla på Findus när han får för sig att leka med Pizza mitt i natten (även om just det blir jäkligt svårt). Sen kan det säkert vara oklokt att ligga och repa repliker eller sångtexter precis när man ska somna. Dom här sista sakerna kändes det klokast att inte ta upp under föreläsningen. Föreläsaren var dock psykolog från landstingshälsan och vem vet, hon kanske kunde få mig tvångsintagen någonstans.

måndag 21 september 2009

Helsikeeeeeees jä.......

Har efter mycket om och men, med klistande pärlor vid fingararna, papper som fastnade med fel sida i helveteslimmet......osv.... ,lyckas få Frk T:s jättepärlplatta som hon gjort utifrån fotot av sig själv i flera veckor, upplimmad. Det var ingen lek kan jag lova. Tavlan ser väl ungefär ut som den ska, nu, äntligen. Ungen kom i säng en timma för sent och jag var näst intill ett nervvrak. Måste nog ta ett glas vin trots måndag, adrenalinet flödar fortfarande.

söndag 20 september 2009

Och så en arbetsdag

Jösses vad duktig jag varit i dag, bara så ni vet det. Jag startade förmiddagen med Håkan Nesser på verandan. Härligt, de sista kapitlen var riktigt spännande. Maskarna på Carmine Street kan rekommenderas.

Sen fick jag för mig att tvätta fönster efter att jag hängt tvätt förstås. Samtidigt kom jag på att alla fönster inte var tätade och tätningslisterna var slut såklart. Alltså blev det en tur till Marieberg och Clas Olsson för detta inköp, samtidigt köpte jag mer pärlor till Frk T:s självporträtt. Hem igen och täta och tvätta mer fönser. Hela nedervåningen är klar nu.

Sen var det gräsklippning på agendan. För en gång skull tänke jag klippa innan det blev färdigt för lien. Hyresvärd K har berömt mig flera gånger vilket säger mig något om hur han och A-M måste lidit denna sommar. Det har varit "asalångt" som Frk T skulle sagt, varje gång jag klippt. Bensinen tog slut mitt i så det blev en tur till Åbytorp för kyrkoval, Hydro för tankning och Maxi för matinköp innan jag fortsatte. Nu är gräsmattan kort och jag har gjort vad jag kunnat för att inte SD ska få plats i kyrkofullmäktige, samtidigt fick jag ett träd i Afrika. Man kunde dessvärre inte få ett körsbärsträd till trädgården.

lördag 19 september 2009

En slappardag!

Oj en hel helg utan måsten. Härligt! Nåja lite måsten fanns det, de ihopkrattade gräshögarna på gräsmattan skulle bort och de kördes undan eftersom K snällt pumpat skottkärrehjulet åt mig. Sen har jag faktiskt tvättat några maskiner tvätt. Resten av dagen har jag tillbringat på verandan med Håkan Nesser. Inte i egen hög person men väl med hans senaste bok. La mig sen på spikmattan en stund och höll på att somna när telefonen ringde. Det är inte att rekommendera, att resa sig snabbt från en spikmatta då man liksom glömt bort att man ligger på en sån. Aj det gör jävligt ont kan jag berätta. Nåja det gick över. Just nu väntar jag på pizza från det goda italienska stället.

torsdag 17 september 2009

Härligt med praoelever av rätt sort!

Wow, jag har begåvats med en praoelev i fem dagar som är superbra! För min del får han gärna stanna hela terminen och nästa också. Han har samma bakgrund som en av mina elever vilket är mycket bra. Misstänker också att han har hög status både på sin egen skola och definitivt på min. Det finns ytterligare en kille i en annan klass just nu. Tillsammans förbättrar de rastaktivteterna (alla blir inbjudan att delta) och språket på fotbollsplanen (inget taskigt språk tillåts av dessa grabbar). Hoppas, hoppas, hoppas denna kille efter gymnasiet får ett bra jobb och att han kan fortsätta vara en bra förebild. Sådana som han och polaren hans behövs verkligen. Ni förstår säkert alla vara jag menar utan att jag behöver vara tydligare än så.

onsdag 16 september 2009

Kattsnack


Vet inte om jag har nån större lust att skärpa mig. Känner mig ganska risig i kväll också. Fryser lite och känner att den förkylning är på väg. Nacken är dock bättre.


Kan i alla fall berätta om min smarta katt Findus. I går kväll kom han inte fast jag vrålade så hela backen hörde det. Det var skumt för han kommer alltid då man ropar. Funderade på om grannen kunnat råkat stänga in honom i sitt garage eller så. Deras egen katt satt i deras källare i tre dagar en gång när dom var till England och jag gick och vrålade efter honom och skulle mata men ingen katt dök upp. Nåja jag ställde ut mat på verandan och gick och la mig. Döm om min förvåning när Findus låg bredvid mig i sängen i morse!!!


Han var väl inte dummare än att han gick upp för stegen i hundgården, upp på taket och in genom det öppna sovrumsfönstret. När han själv behagade. Vadå kattlucka!

tisdag 15 september 2009

Ont i huvudet

Har varit hos Henric och knakat rätt nacken och ryggen. Jag är en bra kund för kiropraktorer i lågkonjunktur har han påtalat förr men jag hade inte ramlat sen sist i alla fall. Välbehövligt var det dock, allt satt fast. Nu spränger huvudet som bara helsike så det blir ett extremt kort inlägg här. Skärper mig i morgon. God natt gott folk.

måndag 14 september 2009

Första föräldramötet

är avklarat. Det gick rätt fint även om jag saknade ganska många föräldrar. Tyvärr är det ofta de man helst vill träffa som uteblir. Vi pratade i alla fall om klassens situation och att det blivit mycket bättre. Det känns fint med deras stöd. De har ett gäng vetgiriga ungar som älskar att diskutera och faktiskt är intresserade av sin omvärld. Sen började de planera kakförsäljning och klassresor så till slut fick jag köra ut dem för att ta mig hem *ler*.

Dags att nanna. Upptäckte ett utmärkt sömnmedel i går som tyvärr inte kan användas alltför vidlyftigt; Päronkonjak. Jag har aldrig somnat så bra av något förut. Funkade mycket bättre än syrrans insomningstabletter. Nåja jag får nog försöka somna utan päronvarianten annars blir det nog en dyr och korkad ovana.

I morgon ska Frk T på sin första fiollektion, undrar om hon får med sig en lånefiol direkt? Hm undrar om hon kan lära mig direkt då också?

söndag 13 september 2009

Nisseåterträff

Anna och Alexander stod för delar av underhållningen

Frk T och Matilda till bords, Frk T vill gärna synas lite extra på bild.... Den bästa underhållningsdelen stod The producers för!

Så var det då äntligen dags för återträff med alla som var med i Nils Holgersson i somras. Klockan 17 började folk droppa in på SCB som har en festlokal de hyr ut. De flesta var med men några saknades tyvärr. Frk T saknade Moa såklart men Agnes och hon hade ruskigt kul i alla fall. Vi fick krama varandra förstås, här var det ingen som tänkte på någon svininfluensa. Sen åt vi medelhavsbuffé. Gott tyckte de flesta av oss men Frk T åt nog bara bröd (utan smör) tror jag och två tuggor lax. Nåja hon överlevde. När tröttheten blev för stor for hon iväg till syrran för övernattning där. Vi fick också lite underhållning av skiftande slag. En del Nissar roade oss andra, David körde en hel Shakespearscen där han själv gjorde alla rollerna vilket var obetalbart. Anna och Alexander gjorde sitt bästa för att jäklas med varandra då de sjöng en egna Nissetexter till Personliga Persson och Jag vill vara din Margareta. En extra eloge till Anna som släpat med sig kontrabasen för att spela två toner, den är ju tung och tar viss plats. Ett gäng gymnasietjejer underhöll oss också med improvisationsteater och musik. The producers dvs Gunilla P, Vivanne och Anette roade oss allra bäst. De hade skrivit ihop ett snack av massor av Nisserepliker i en salig röra och sjöng också en ny text till kråksången. Extra roligt var det att träffa Gunilla O och Inger som kom lite senare av olika anledningar. Nu har jag en lång lista på saker man måste gå och se eftersom många Nissefolk är med i olika projekt. Närmast är väl Väst side story som Lekebergarna ska köra inomhus och sen Järnklockan i Degerfors. I Karlskoga pågår alltid en massa så det blir nog några turer dit också.

Denna dag har ägnats åt höstjobb. Nu är hela poolen skurad, torkad och inne. Gräset är klippt med Krilles åkgräsklippare så det är ordentligt av för en gång skull. Grovsoporna jag ställde ut tog sopgubben med sig när det var vanlig sophämtning. Jag ligger bra till hos honom, han tar allt jag ställer ut. Jag misstänker att det är för att jag ger honom vin varje jul. Man ska vara rädd om sopgubben, brevbäraren och tidningssnubben. Glöm inte det till jul, ge dom vin eller choklad så får ni bästa service året om.




fredag 11 september 2009

Mår bättre! men lite lack också förstås...

I morse var det helt ok vilket fick mig att gå till jobbet. Under eftermiddagen har jag kramat mig igenom Kumlamarken. Träffade nämligen massor av gamla elever och dom jag har nu såklart. Detta är både baksidan och framsidan av att både bo och vara fröken i en så liten stad som Kumla. Allt beroende på humör - i dag var det framsida.

Shoppade gjorde jag också. Fick gå in två gånger på apoteket och inhandla olika medikamenter så jag samtidigt kunde ta ut lite kosing. Trots det missade jag en fin sjal jag tänkt mig för hon som sålde hade packat ihop när jag kom med pengarna i högsta hugg. Nåja jag sparade 150 kronor där. En plånbok, en väska, en sån där skön huvudmassagepryl jag ska ha till mina elever och, himlen vare lovad, en flaska Super 10 inhandlades. Så mycket har jag inte köpt på nån marknad på flera år. Frk T som fick en egen hundralapp och gick på ensamt upptåg med sina polare inhandlade sockervadd, godisremmar, en munk, ett par såna där randiga glasögon eller vad man ska kalla dom. Dessutom kostade hon på sig en fläta i håret.

En sak gjorde mig dock ganska förargad eller kanske till och med upprörd. De sålde en sorts låtsascigaretter som rök när man sög på dom. Dessa såldes till BARN! Såg ett antal av mina elever som är 10 år gamla och massor av andra ungar gå omkring med cigg i munnen och bolma. Vad fan är detta! Stor uppmaning till Lions: Se för katten till att detta inte förekommer till vårens marknad för då går jag igång ordentligt, jag lovar.

torsdag 10 september 2009

Glädje!

Hurra, mitt i baskeluskinvationen så skrev f.d kollegan E på Facebook att hon hittat min försvunna bästa musikundervisningsskiva. Fantastiskt bra för min framtida musikundervisning.

Mår taskigt...

hm, vaknade med huvudvärk i morse men gick till jobbet såklart. En rätt ok dag även om ungarna blir som kvigor på första grönbetet när vi kommer ner i musiken. De fullkomligt älskar att sjunga och de gör det bra! Det blir lite högt och rörigt bara. Kände mig lite matt när skoldagen var slut men jag åkte till kreativt Studiefrämjandemöte och planerade hösten. Fick ett kul uppdrag som får vara hemligt ett tag till.

Frk T var till Hardemo på vaccinering med sin andra familj vilket gick bra trots gråt och tandagnisslan om saken i morse (inte svininfluensa är bäst att tillägga så ingen hysteri uppstår). När hon skulle hämtas började jag känna mig allt sämre. Nacken är stel och kroppen värker lite. Fryser lite också och här är inte precis kallt. Detta oroar mig eftersom vi har Nils Holgerssonåterträff på lördag. Den tänker jag inte missa! Nu blir det mängder av c-vitamin och enchinea. Jag har ingen lust att bli sjuk, vare sig i svininfluensa eller i en vanlig snorighetsförkylning.

onsdag 9 september 2009

Teaterfestival, teaterforum eller bara workshops?

Nåja nu har vi beslutat, tråkigt nog, att vi måste skjuta på festivalen. Atsös styrelse får besluta om ett nytt datum, förhoppningsvis i vår. Vi hoppas verkligen alla bra workshopsledare som C och K bokat vill komma då istället. Vi inser dock att vi inte kommer att få tillräckligt många deltagare för att klarar budgeten när vi av olika skäl blivit så sena med inbjudan. Det är ju skit nu när vi fått bra priser på det mesta. Men som Mr Studiefrämjandet sa "ska vi göra en festival ska den vara bra och med mycket folk och inte något vi stressar fram och bara måste genomföra". Bra hade den säkert blivit men vi skulle förmodligen inte få nog många deltagare. Nåja programmet kan användas och då är massor av jobb redan gjort.

Annars har denna dag spurtat fram som gårdagen men med mindre missöden. Frk T skadade ju sitt lillfinger i går och det är antingen brutet eller rejält stukat. Teater-A som också är sjuksyster och sjukvårdsrådgivningen har precis som jag ansett att det ska lindas och spjälkas mot ringfingret. Frk T är av annan åsikt eftersom det nu gör mindre ont. Inget bandage är hennes mening om saken. Ofta, speciellt när hon inget behöver, vill hon minsann ha bandage både här och där. Suck! Barn!

tisdag 8 september 2009

Vilken dag...

Det började igår med en massa strul. Kom på att cd.n i danssalen (dansen började i dag) var trasig, meddelade lokalbokningen som givetvis inget kunde göra åt det så snabbt. Ledaren skulle komma direkt från plugget och hade ingen bärbar. Vad göra? Själv skulle jag denna dag jobba från åtta till halv sex utan pauser. Inte en chans att fixa nån cd. Frk T har en superfröken vi kan kalla L eftersom hon heter Lotta. Hon sprang snällt och kollade om cd.n funkade och sms:ade att den gjorde det, bara knappsatsen var borta. Skönt kunde messa ledaren att allt var lugnt. Under AP-träffen ringer hon dock desperat och säger att den inte funkar. Panik, så fort mötet var över kastade jag mig med en av skolans spelare i bilen och åkte dit, tänkte att det i alla fall var 20 minuter kvar på lektionen. Då hade hon löst det tack vare gympaföreningen, det var hennes skiva som inte funkade. Åkte då och hämtade jycken och tog en kort prommis med förre kollegan C som hade värre bekymmer än jag.

Andra bekymret är teaterfestivalen som ska gå av stapeln 17-18 oktober. Vi kanske tvingas flytta fram den eftersom vi blivit så sena med inbjudan (det finns förklarliga skäl som jag inte vill gå in på), vi får ta beslut om det i kväll. Lyckades i alla fall boka billig mat under denna röriga dag.

Sen har vi jobbet. I dag kändes det rätt tungt på grund av idiotiska sparåtgärder som drabbar både oss och eleverna. Får vi inte vikarier så är vi snart sjuka allihop, det ska bli intressant att se hur allt ska lösas då. Är lite trött (fel, jävligt rött) på att lärarjobbet bara innebär fler och pestigare och ibland märkliga åtaganden utan att man kompenseras med ett jäkla öre för saken. Ibland undrar jag hur jag kunde vara så korkad att jag pluggade i fyra år och nu ska betala tillbaka 260 000 kr på en skruttlön! Funderar vissa dagar allvarligt på politiken... eller också inte.

måndag 7 september 2009

Är man medelålders nu?

Hm är det kul eller? Fylla år kvittar ju nu för tiden. Frk T ser fram emot sina födelsedagar i flera månader. Det gjorde naturligtvis jag också som barn men jag kommer inte riktigt ihåg när det vände, vid 30 kanske? Nåja jag blev i alla fall firad redan i går av släkt och vänner. Jag fick ytterligare en läcker Marilyntavla och en fin väggklocka av släkten. R hade shoppat med Frk T och kom hem med en tröja, den önskade spikmattan och en jättestor tårta. Urk, tänkte jag, men den var ovanligt god och mina mätta besökare (de fick kyckling, massor av grönskaker och pitabröd först) åt upp det mesta av den. Lite har jag kunnat frossa på den i dag också.

Jag hade inte sagt till mina elever vad det var för dag men en av dom höll på med någon slags undersökning och listade ut det. De sjöng då en helsikes massa verser (fler än jag visste att det fanns) på Ja må du leva och ägnade svenskalektionen åt att, i smyg (jag låtsades snällt att jag inte såg) rita födelsedagskort åt mig. På grund av detta får jag väl förlåta att dom var ganska röriga i dag.

Nu ska jag prova spikmattan. Jag vägrade låta Frk T ligga på den mer i dag. Jag får nämligen knappt ha den alls eftersom den lilla morrhoppan tydligen gillar självplågeri.

Egentligen hade jag tänkt blogga om politikernas Stortorgskäbbel i Örebro men det jag tycker har andra redan skrivit i NA. Vänserpartiet i storstan beter sig allt märkligare. Det kan ju vara klokt att ta reda på vad som ska firas och inte bara se rött över att kungen eventuellt kommer. En kul sak med det hela är att vi amatörteater- och revyföreningar kanske får spela levande teaterguider på Stjernsund slott nästa sommar. Sen kan man ju vara för eller emot monarki. Men förstadiet till val (embryo till demokrati) och 200 år av kommande fred kan man väl fira med eller utan kungafamilj tycker jag.

lördag 5 september 2009

Handsprit

ett lite nytt snabbinlägg... Skolor och dagis bestämmer inte själva om de ska få handsprit. Det är en ekonomisk och hälsomässig liten fråga för kommunerna. I min klass har jag elever som försynt frågat om de får ha med sig egen handsprit vilket de självklart får (jag förutsätter att mina fyror inte dricker upp den och spyr vilt). Jag har själv handsprit vid min arbetsplats på jobbet. Det ansvaret kan jag ta själv. Kommunen har dock av olika skäl inte låtit oss få sprit till eleverna. Förmodligen har man gjort bedömningen att det inte behövs eller kostar för mycket. Vi har fått olika bud via mail men nån handsprit har inte synts till.

En ledig dag


Något att glädjas åt. Änglatrumpeten i full blom!

I dag är en sådan där ovanlig dag i mitt liv då jag faktiskt kunde äta frukost i en evighet och läsa hela tidningen lääänge. Jag retade upp mig lite på löjliga insändare om svininfluensan. En del människor är mer än lovligt hysteriska, förmodligen är det dom som blir sjukast också. Det låter på dom som att dagis och skolor inte vet någonting och att vi som jobbar där aldrig läst en tidning eller sett en nyhetssändning. Alla dagis och skolor har fått information (affischer och skolsysterinfo) och vi tjatar ihjäl våra elever om att tvätta labbarna och hosta i armveck. Sen kan man ju lugna sig till det bryter ut innan man blir hysterisk.

Efter denna irritation återgick jag till lugnet och tid har slösats på Facebook där jag chattat om vinsroter och annat onödigt. Är nog lite sugen på att roa mig ikväll i alla fall. Något ska det väl finnas att göra för fyrtioplussare även på lördagar? Annars har ju etablisemanget bestämt att fredagar ska vi åldersstigna orka ut på krogbesök. En moderat fritidspolitiker (tänk att jag har såna vänner *fniss*) förklarade på FB att det bara är för att jag ska ha två dagar på mig att piggna till inför en ny vecka. Men jag vidhåller att jag hellre tar det lugnare med drickat och vilar fredagar och går ut på lördagar. Jag brukar oavsett helgnöjen vara trött på måndagsmornar, precis som varje morgon. Jag är ingen morgonmänniska och är inte gjord för att kliva upp i ottan. Jag mår bäst under sommaren då jag raskt kan ställa in mig på att lägga mig vid 02.00 och kliva upp vid 9.30-10.00. Jag borde fattat det tidigt och jobba hela mitt liv på en scen men det begrep jag dessvärre alltför sent i livet. Nu får man göra det bästa av det helt enkelt.

torsdag 3 september 2009

Av alla idiotiska förslag...

..så är nog det jag hörde igår, precis när jag stängt av datorn, bland det värsta på länge. En knäppskalle i Trelleborg (tror jag det var) har kommit med förslaget som en moderat kvinnlig politiker tydligen tyckte var lysande:

Lärare som sätter höga betyg ska få högre lön! Ja men oj så bra då.

Jo för så här är det, förstår ni; om ens elever presterar bra på nationella prov och därmed får högre betyg så är man en bättre lärare! Svart på vitt, betygen visar om jag som lärare gjort ett bra jobb. Satte man inte betyg skulle man inte bli utan lön (märkligt nog) utan då skulle man gå på resultat från nationella prov och andra tester.

Men, MEN, MEN!!!!! Alla fantastiska lärare som arbetar på skolor som Vivalla, Brickebacken och för all del den skola jag själv arbetar på, skolor som har många invandrarelever vilka kanske inte varit i Sverige så länge och därför inte når riktigt så bra resultat då? Är dom inte bra lärare? Förtjänar inte dom en hög lön? Dessa skolor har också elever som lever i utsatta miljöer och knappt kommer till skolan. Jag vet lärare som hämtat elever varje morgon i ett års tid för att dom ska komma till skolan men eleverna har knappast presterat några MVG-resultat för det. Men dessa lärare kanske inte är bra lärare? Det kanske bara är jag som tycker att dom är fantastiska. Det kan vara en större bedrift att få en strulig kille att vara i skolan och lära sig läsa hjälpligt utan att nå godkänt i svenska än att få en superflitig elev att få MVG. Det kan ha krävts en betydligt större arbetsinsats och ett större engagemang.

Men hör och häpna, dom hade sådan hög tilltro till vår yrkeskår att dom inte trodde att vi skulle rätta snällare eller ge elever högre betyg än dom förtjänar. Nejdå, det skulle inte inträffa och om någon mot förmodan gjorde så, skulle vederbörande bli avslöjad direkt. Hade det varit första april så hade jag definitivt trott att detta var dagens mest urusla aprilskämt.

Jag har läst åtskilliga artiklar och även forskning som visar att en del friskolor ger sina elever för höga betyg. Det gör dom av ett antal skäl. Några man gissat på är; att om skolan har många elever med höga betyg så lockar det fler elever till skolan! Friskolor har ofta hög andel obehöriga lärare som kanske vill vara snälla eller helt enkelt är okunniga. Med tanke på detta låter det som ett förtjusande förslag att koppla lärarnas löner till elevernas provresultat/betyg. Maken till dumhet har jag sällan hört. Jag har sällan något till övers för moderat politik och tilltron till dom blev inte större igår. Utredaren eller forskaren kanske inte var moderat men kärr.. förlåt kvinnan/politikern som tyckte att detta var bra hon var definitivt moderat.

Ni märker att jag är förbannad va?

onsdag 2 september 2009

Vad händer?

Utanför ICA Profilen i Kumla sitter en kvinna och tigger! Hon är mycket vacker, ung med lite asiatiskt utseende, hon är inlindad i en filt och hon skramlar med en pappmugg med några kronor i. Tragiskt oavsett vilket skäl hon har att sitta där. Kanske är det ruffel och båg, kanske är hon precis så utsatt som hon vill att vi som går förbi ska tro.

Vi har länge varit förskonade från sådant här i vårt "tjusiga och välbärgade" land men tydligen inte nu längre. Jag har funnit mig i usla dragspelare som hjälpligt kan en "låt" men det här var snäppet värre. När jag kom ut satt hon kvar men jag såg vårt kommunalråds bil parkerad utanför butiken. Han har ett stort hjärta och förmodligen vet han vem som ska kontaktas. Vad gör man? Ringer polisen eller socialen, blundar och glömmer bort eller ska man ge henne några kronor? Jag sa till i butiken och hoppas "någon annan" gör något åt saken. I bloggen kan man i alla fall skriva vad man känner.

tisdag 1 september 2009

September

Ja ha så var det då september och vädret är underbart! Kamrat R och jag har haft diverse diskussioner om septemberväder. Jag hävdar att det ofta är fint i september och han påstår att det är skitkallt. Nu är förstås R en riktig fryslort men inte ens han har väl kunnat frysa denna ljuvliga dag. Nu är han i huvudstaden och vi får väl hoppas det är varmt där också. Jag har efter jobbet skurat poolöverdraget, klippt färdigt gräset, diskat och lagat mat. Känner mig med andra ord rätt duktig. Frk T har lagt sig och lugnet också. Nu började en Norénpjäs på TV och frågan är om jag är upplagd för just Norén. Kan ju vara lite enerverande, men börjar man titta finns risk att man inte kan slita sig ifrån så jag får först kolla hur länge den ska hålla på.

Hoppsan, bara att glömma en dryga två timmar lång historia. Får hitta något annat.