måndag 29 mars 2010

Allt det där extrajobbet

Nu är det premiärvecka och därmed full speed. I dag har frisörvagn lånats, spot lånats från Länsteatern, dock saknas ett stativ :( batterier är inköpta fast jag glömde 9V, bara ta en ny tur till IKEA. Kvällen har ägnats åt teknikschema och rekvisitaschema. Ett ljusschema måste också till men ljuset har inte satts ännu så det får bli morgondagens uppgift (förhoppningsvis inte min ;)

Vår klädguru B och regissörerna har i dag varit på en sista? shoppingrunda och förhoppningsvis så gör B klar den sista katten nu. Glömd peruk är tydligen beställd. I morse var I, S och jag och tittade på ny lokal för kläder och möten. Den var jättefin och bra så nu hoppas vi att hyran är låg nog. Allt på en gång känns det som. Lokalen vi har nu ska vi vara ute ur den sista april eftersom den ska rivas. Det brinner alltså lite i knutarna. Men det löser sig som allt annat, misstänker jag.

Nu ska jag ta mig upp för trappan och dra igenom alla mina repliker innan jag somnar. Jag hoppas att de på så vis bearbetas under nattens timmar och sitter som smäck i skallen i morgon, varenda en!

Jag var hos bästa H i förmiddags för nackkorrigering och som vanligt känns det mycket bättre. Bara jag nu inte sabbat allt framför datorn. Sov gott.

söndag 28 mars 2010

Snart premiär

En extrem helg full av repetitioner är avklarad. Nu väntar en extrem vecka med rep, genrep, premiär och fler föreställningar. Kul men hårt. Tack alla för ett bra arbete!

Det har blivit lite tomt på bloggen eftersom jag varken hunnit eller orkat. Men fredagen efter jobbet ägnades åt städning. Stort tack till Lilla h som av någon anledning var på solskenshumör och fick Frk T att städa sitt rum för att sedan hjälpa mig med resten av huset. För övrigt har både Frk T, Frk L och lilla h (Stora H också såklart) varit gudomligt duktiga och stått ut med extremt långa dagar på Rosendal. Imponerande! Det är inte helt enkelt att vara tio timmar på ett ställer där alla repeterar och ingen har tid med barnen. De har kollat Barbros matlagning, spelat spel, kollat på film och RITAT. Massor har de ritat. Det enda jobbiga med Frk T är tjatet om hårfärgning. Helt plötsligt anser hon att hon har världens fulaste hårfärg. Hon är blond och håret blir gudomligt fint när det blir solblekt. Vad gör man?

NA var på plats i dag också så håll ögonen öppna framåt tisdag eller så. K har stått för fotandet denna gång och vi får se hur mycket som kommer med.

fredag 26 mars 2010

Utlovade valpbilder

Världens bästa mamma!

Söta gosar som bara växer!

Lilltjejen har strategiskt placerat sig mitt i högen av tjocka bröder för maximal värme.



Ryktesspridning på nätet

I dag blev jag tvungen att prata ryktesspridning på nätet med mina elever. Uppdrag Granskning och uppföljande Debatt i går med alla hemskheter fick mig att tänka på all skada osanningar och falska rykten på nätet (och för den delen i den reella verkligheten) kan göra en människa. Det behöver inte handla om så fruktansvärda saker som med den våldtagna 14-åringen utan det kan vara nog så illa när tioåringar sprider elekheter om varandra på nätet. Jag kände att jag måste förklara svårigheten att ta tillbaka något man en gång lagt ut. Visst jag kan radera saker på mina egna sidor men det jag skrivit kan redan vara läst och kopierat av en massa människor och på spridning vad jag än gör. Elakheter i stridens hetta kan man be om ursäkt för och ett ord sagt i skolan eller på fotbollsplanen upprepas inte i skrift på tusentals skärmar om och om igen.

Det är så lätt att utan en tanke på vad saker står för gå med i grupper på t ex FB och andra sociala nätverk. Ofta står det något lite fyndigt och många klickar att de vill gå med och tänker sen inte mer på det. Jag har vänner på FB som gått med i "Varför får man inte säga negerboll när man får säga vitlök" och annat trams. När man går in och kollar gruppen så ser man direkt att det är en undergrupp till Sverigedemokraterna. Jag är inte alls säker på att de som tyckte ursprungsgruppen var frän tycker det är lika kul sen. Likadant är det med starka åsikter. Det är lätt att skriva att alla präster är "oskrivbart ord" bara för att prästen i ovanstående våldtäktshistoria betedde sig klantigt och inkompetent. Att häva ut sig hatiska kommentarer, könsord och andra vidrigheter om människor är fruktansvärt. Att dessutom göra det om människor man aldrig träffat enbart utifrån mediala skriverier eller ett rykte är sjukt korkat. Man kan alltid kritisera människors handlingar och ibland åsikter men glöm aldrig att det finns en människa av kött och blod bakom handlingen.

torsdag 25 mars 2010

Ännu värre...

Gårdagens Uppdrag Granskning och kvällen Debatt får e att må illa. Hur f-n kan sånt hända?

Annars har jag hälsat på Pizza och bebisarna, bilder kommer i morgon.

Heja Sverker!

Hamnade framför Plus och inser att man inte ska försäkra sin bil i IF. För de anser att bilar nyare än 1995 inte går att stjäla eftersom de tydligen har stöldskydd (SAAB och nån japanare togs som exempel). De har dessutom mage att påstå att den fina Saaben som visades inte var stöldbegärlig. Märkligt. Jag hade en gammal häck till Saab en gång som jag knappt ville ha själv men en skurk eller två ville minsann ha den. Förmodligen ville de ut och leka och ha det som fanns inuti. Vadå stöldbegärlig, vad tusan som helst kan väl vara värt att stjäla för rätt person. En del gör det för nöjes skull, andra för att kränga den vidare och en del för att ta sig någonstans, det kan väl finnas tusen skäl för en skurk.

Ett försäkringsbolag ska fan i mig betala ut försäkringen om bilen blir stulen! Tror de att det är ett bedrägeri ska de polisanmäla kunden och låta polisen utreda saken. Men se det gör de inte för då kan de torska på att betala om kunden inte har gjort något bedrägeri. De ger helt enkelt fanken i att betala. Varför i hela fridens namn ska man försäkra bilar som inte går att stjäla??? Svara på det någon?

En polis var med och han sa naturligtvis att alla bilar går att stjäla även om det krävs lite mer kunskap att ta vissa märken. Han sa dessutom att IF, enligt honom verkar vara värst av hela högen försäkringsbolag på att lura kunderna. Helt plötsligt känns det bra att jag har ett helt annat försäkringsbolag. Så ner i soptunnan med IF alltså!

onsdag 24 mars 2010

Lärarbehörighet

Nu blir det politiska inlägg två dagar i rad, det kan inte hjälpas. Läste i morgontidningen om Björklund och co förslag till ny skollag. Där fanns en del bra och andra korkade förslag. Lagförslaget lär inte gå igenom eftersom en del maktorgan sågat det rejält. Men bland det märkligaste är kravet på att alla lärare ska vara behöriga i alla ämnen de undervisar i. Lärarbehörighet är självklart och ingen utan lärarbehörighet ska få en fast tjänst som lärare! Där håller jag fullständigt med. Men ska vi som jobbar med barn på låg- och mellanstadienivå (för att använda gamla men välkända benämningar) vara behöriga i alla ämnen vi undervisar i så skulle vi få plugga så där en tio år. Örebro universitet erbjuder dessutom inget SO-block utan då skulle man få läsa en termin samhällskunskap, en historia och en religion, geografi tror jag inte ens de har på den nivån. Och ingen didaktik i något annat än samhällskunskap. En utbildning som ger den fulla kompetensen finns inte. Tyvärr kanske, men likafullt är det så.

De som har den gamla 1-7 lärarutbildningen är inte behöriga i något ämne för de har nämligen läst lite av varje, men inte tillräckligt många poäng för behörighet. Om de inte läst extrakurser förstås. Kumla kommun verkar tycka att detta kvittar när man ser hur mycket de satsar på lärarlyftet (kompetensutveckling på högskolenivå för lärare). Örebro kommun har satsat lite mer och anser att det är viktigt att de som går lärarlyftet gör det så länge att de får behörighet. Här i Kumla får varje person endast läsa 15 poäng, fast 30 poäng krävs för behörighet (minst). Jag gick ut i januari 2007 och har en ganska ny utbildning kan man tycka. Jag är behörig i svenska (och folkhälsovetenskap som inte är helt gångbart som ämne), enbart. Att jag sen läst lite matte, lite NO, lite bild, lite musik och läs- och skriv för att just kunna klara mig som klasslärare kan ju helt plötsligt göra att jag inte är behörig som lärare mer än i svenska trots en rätt färsk examen. Trots obehörighet i just SO är det nog det som jag är bäst på. Förmodligen för att jag gillar både historia, geografi, religion och samhällskunskap (och läste det på komvux). Där kan jag också använda min teaterkompetens på ett utmärkt sätt. Men det fanns inte på Örebro Universitet som sagt.

Jag är inte ensam som sagt. Det ska bli intressant att se hur det hanteras om just detta i förslaget går igenom. Kumla kommun får väl klara sig utan halva lärarkåren eller mer, alternativt bryta mot skollagen. Ett rätt idiotiskt förslag när man fortfarande har en lärarutbildning som funkar ungefär på samma vis. Det är dessvärre inte alla skolor som arbetar med ämneslärare bland de yngre barnen även om universiteten verkar tro det. Även om varenda skola gjorde det så skulle det inte funka. Det är nämligen för få som är utbildade i matte och NO. Se till att kompetensutveckla alla lärare med betald lön i det som utbildningen brustit i istället (jag är för gammal för fler studielån). Låt det ta några år (annars är det omöjligt förstås, ungarna lär ju ha några lärare kvar under tiden). Alla kan inte vara behöriga i allt förstås och där kan skolorna lägga upp jobbet på smartare vis än idag (en del gör det redan). Men, Kumla kommun bör göra en kraftansträngning i att kompetensutveckla i framförallt matte och engelska.

På kraxfronten finns i dag dagens kommentar: Elev till morgontrött fröken (jag): Vill du ha lite ost, trallalalala? (Detta sjöngs i en hög volym när jag klev in på skolan).
Jag: Nej varför skulle jag vilja ha det???
Senare av samma elev: Jag har sett dig på TV fröken, du sjunger om ost, du har en bricka och frågar om folk vill ha ost!
Jag: hm javisst ja, det har du rätt i, urk (låten är varken helt anständig eller tänkt för barnaöron, det kan vara så att vi liksom bjuder på oss själva som ost... ah kom och kolla istället).
För er som inte vet detta så är alltså jag och mina kraxkollegor nu världsberömda i Kumla. Inte nog med att vi är med på http://www.kumlanytt.se/ utan inslaget sänds uppenberligen på någon sorts lokal TVkanal. Plötsligt förstod jag varför femmorna envisats med att de sett mig dansa och sjunga på TV (jag hade blånekat och hävdat att det var någon annan). Japp så kan det gå.

Endast ett fåtal biljetter finns nu kvar, i går var det bara 30 kvar, idag vet jag inte.

tisdag 23 mars 2010

Politikens förvirrade språk

Hm ibland gör de det inte lätt för en, politikerna alltså. Jag är som de flesta vet skapligt vänstervriden. Inte för att jag tycker sossarna har rätt i alla frågor utan för att jag inte vill ha ett mer egoistiskt samhälle än vi redan har. Alliansens politik har inte missgynnat mig personligen på minsta vis men jag har både haft jobb och varit frisk sedan de vann. Just nu käbblas det dock om helt fel sak, det s.k. rut-avdraget (hushållsnära tjänster ni vet). Naturligtvis kan man anse att rika människor kan städa själva men varför har den typen av jobb så låg status och kallas pigjobb när drängjobb (staketuppsättningar och ladugårdsbyggen m.m - rot-avdrag) har hög status? Tack Maria Elisson för en klok och insiktsfull ledarkrönika i NA idag.

Nya gode vännen R sa något rätt roligt (möjligt att det var ett snott citat) en kväll i telefon; Om man inte är till vänster när man är ung - har man inget hjärta och om man inte är till höger när man är medelålders - har man ingen hjärna. Usch ibland är det jobbigt att vara utan hjärna eller om det helt enkelt är hjärtat som är för stort. Låter ju bättre i alla fall. Snälla sossar, gör inte denna fråga till särskilt viktig. Detta rut-avdrag har faktiskt lett till en massa nya företag. En del leds av kvinnor. Förhoppningsvis har det också gjort att det arbetar ett mindre antal underbetalda, svartjobbande, polska kvinnor i svenska hem. Det är möjligt att jag kom med ett fördomsfullt yttrande där, men faktum är att jag faktiskt vet en och annan som betalat just en polsk kvinna för att städa deras hem, svart (finns säkert fler nationaliteter). Men det var ett tag sedan, nu vet jag istället några som betalar vitt till en firma för samma sak. Det är väl bra? Känns det som! Även om inte just jag tar mig råd med det. Och varför ska jag utan att skämmas få betala någon för att måla mitt hus och få rot-avdrag när det faktiskt är ett typiskt drängjobb?

Nåja det ska mer till för att jag ska rösta åt höger eftersom jag har för stort hjärta alltså.

måndag 22 mars 2010

Mot våren

Måndag igen, tänk att det blir en sån varenda vecka. Fast, man varje vecka tänker att man liksom kunde hoppa över måndagen så är den där, bara så där. Nåja egentligen har jag inget emot måndagar förutom att mina små kära elever är lite rörigare än vanligt och att det är tungt att gå upp. Annars har dagen bjudit på en och annan överraskning och information. Det känns som att det kan bli en spännande vår som antingen blir helt för jäklig eller alldeles underbar. Det troliga är väl att den blir fullkomligt förvirrande. Men det känns rätt ok ;)

Vågar inte sluta meningar med fler än två prickar längre eftersom det tydligen betyder att man är sexuellt frustrerad.... och DET vill man ju inte skylta med.

Vägverket fick vara i dag, fel vecka betyder viktuppgång eller stillastående och då kan det kvitta. Bara att kämpa på så det blir ett ras nästa vecka istället. Nu står sömn på agendan, fast rackarns jag har en maskin tvätt att hänga upp först.

söndag 21 mars 2010

Heldagsrep

Kockarna Bruse och all packning och rekvisita överallt!!!
Minsta kocken (ler) och sagotanten.
Alltså får jag presentera; Bella inför tjejkvällen på Rosendal...

Doktor Ulrika förbereder sig inför mötet med sina "patienter "

Inger ska också gå på tjejkväll. Det är ju bra att ha nån som håller i väskorna...
Kan bara säga att jag känner mig rätt slut. Alla fyra akterna är nu genomkörda. Vi vet vad vi har att göra hela veckan: plugga text. Till i dag hade de flesta av oss fått in sångtexterna men det andra.... urk. Märkligt att man inte får tummen ur förrän kniven rispar mot strupen, likadant för alla tror jag. Men det ligger väl i sakens natur. Biljetterna går nu åt som smör i solsken. Tre föreställningar är proppfulla och övriga har inte så många platser kvar. Snabba på du som vill se oss och käka Babsans mat. Kan berätta att dagens lunch var utsökt. Kan dock inte begripa att hon envisas med att ge oss efterrätt. Det är inte bra inför mitt "vägverksbesök" i morgon. Nu blir det tv... och sömn.




fredag 19 mars 2010

Vilken smäll!

Så där en kvart i tre i natt vaknade jag av en jordbävning. I alla fall trodde jag det. Satte mig upp och rusade sedan ner eftersom jag hade mina misstankar. Jo men visst, verandataket kraschat av jättelika isklumpar från det höga taket. Läkten hade gått av som plockepin och en krater i takplasten. Fan den var dyr! Nu finns en del jobb att göra när våren kommer.

Världens bästa hyresvärld har dock tillbringar större delen av dagen på mitt tak för att skotta och sopa mitt tak fritt från snö och is. Han har likaså skottat verandan fri från snö.

Den snygga upphängningen av stuprännan över dörren är mitt verk.

Annars kan man säga; äntligen fredag. Efter en tung vecka på jobbet väntar sovmorgon i morgon. Den enda på länge. Var till Örebo och fikade med en person som jag börjar tycka riktigt bra om. Kvällen har tillbringats framför tv:n och kamrat R har som vanligt lagat utsökt mat. Rödvin = grym trötthet. Men kanske kan jag hålla mig vaken en stund till.
I morgon väntar en del jobb. Scenen ska köras till Rosendal och sedan ska det repas. Syskonbarnen ska gratuleras och nästa dag väntar en söndagsrepetition. Efter det; en vecka kvar till påsklov!
Jättestort GRATTIS till Rebecca som vann biljetter till vår krogrevy Hackat & Malet. Bra och snabbt gissat. Klart det var Dan-Åke som var fästing.

torsdag 18 mars 2010

Snösmälting

Hjälp vad det dundrar! Jag misstänker att det är snöklumpar som lossar från taket och dunsar ner på nästa takdel för jag har hoppat högt flera gånger ikväll. Dörren går knappt att öppna och stänga eftersom det droppar vatten på den. Kamrat R har visst använt fel skruvar till verandabygget enligt hyresvärld K. De är ihåliga och vatten kommer in. Nåja jag har i eftermiddags tillverkat och satt upp en egen stupränna ovanför dörren. Det är jättesnyggt med ett klarrött spännband på mitten. Förhoppningsvis så styr det vattnet från dörren i alla fall.

Vägen här utanför är skrattretande. A-M och K fick backa flera gånger och ta sats för att ta sig upp till sitt hus. Jag gav upp tanken på att vända på deras garageuppfart och trotsade snövallarna och körde helt enkelt in i dem så jag kom runt. Det gick! Orkar inte längre vara rädd om bilen för det känns liksom för sent.

Tror någon att detta är gnäll? Absolut inte, jag älskart ;)
Snöhelvetet smälter, solen kommer!!! Yes =D

Gnällraderna kommer nu: Allergihelvete!!!!!!! Har miljoner nya rynkor runt ögonen och illröd svidhud. Medicinen hjälper lite grand nu men det kliar, rinner och svider fortfarande. Har aldrig varit vårallergiker förut och jag vill inte ha eländet heller. Hoppas verkligen det räcker med Hassel.

Nån gång ikväll ska vinnaren få veta att h*n vunnit biljetter till Hackat & Malet enligt kraxkollegan K som har hand om´et. I helgen ska det repas såklart.

onsdag 17 mars 2010

Pizzabebisar

Här är de små liven.
Lycklig Pizza som fick träffa och gosa med sina mattar.

Lilla Anna med sina bröder Darin, Ola, Andreas och Erik. Fråga inte vem som är vem, ännu!
Onsdagen har rullat på i samma hysteriska tempo som veckans övriga dagar. Skoldagen var ömsom bra och ömsom mindre bra. Jag avslutade med en temusträff (teaterutbud för eleverna i grundskolan handlar en sån om) som var välbesökt och trevlig. Jag har också drabbats av allergi. Ögonen rinner oavbrutet och jag har nu inhandlat både tabletter och ögondroppar. Huden under och vid sidan av ögonen svider nåt ohyggligt. Upplysta personer påstår att det kan vara Hassel som är boven i dramat. Jag vet inte att jag reagerat på det förut men jag tror nåt liknande hände i fjol. Annars brukar Gråbo ställa till det ett par dagar på hösten. Men det HÄR är INTE KUL.
Till det positiva denna dag får väl denna länk sägas vara även om den ger mig fortsatt inspiration till viktminskning http://korta.nu/smakprovmedkrax men, men det bjuder jag på.



tisdag 16 mars 2010

Vilken dag...

Oj oj vissa dagar borde man inte gå upp. I dag var det nästan en sådan dag. Jag tror mina elever fått nippran totalt för de lyckades bli osams mest hela dagen. De vanligvis mest besvärliga elementen var tio resor värre än annars och övriga hängde på. Passade på att kila in till skolsyster för att kolla blodtrycket. Kände att jag liksom var nära en hjärtinfarkt eller något värre. Blev lite skrajsen efter helgens sjukdomsfall på börsen, den mannen har dessvärre hamnat på sjukhus i Uppsala med hjärnblödning. Man vet aldrig vad som kan hända, med andra ord. Nåja jag hade ett alldeles perfekt blodtryck 120/80 trots att jag var tokstressad.

Efter jobbet, som jag hade hoppats kunna smita ifrån lite tidigare, skulle Pizza och valparna besökas. Det gick åt skogen. Min chef hade istället ett samtal med mitt arbetslag om hur de skulle hjälpa mig så det blir bättre (med den saken som krånglar) i klassen. Tack för det, jag gillar honom allt mer!!! Inte nog med att han lyssnar och verkar fatta, han försöker göra något åt saken också, trots bristen på pengar.

Vi ska ju som bekant bedriva ett lärarjobb av rent omänskligt slag, helst ideellt misstänker jag. Jag vet att jag överdriver men ibland blir jag så förbannad. Min klass var ingen lek i höstas MEN jag tror jag gjort en del bra saker för det är nu MYCKET bättre. MEN det finns en del kvar att ta tag i och vissa dagar är inte helt lätta. Det är ingen lätt match och det tar på krafterna. Som ni förstår kan jag inte uttala mig mer än så om klassen. Måste dock tillstå att skolor som min och för den delen Brickebacken (där jag jobbade förut) har en fantastisk personal och bra uppbackning. Man ställer upp för varandra och hjälps åt. Det är synd att så många föräldrar väljer bort dessa skolor. Där finns nämligen ofta den bästa personalen. De mest engagerade lärarna och de mest kunniga. Varför då? kanske någon undrar. Jo, man härdas och svetsas samman. Man tvingas lära sig att hantera svåra situationer i högre utsträckning

Insändaren om lärarjobbet i NA i går var inte överdriven precis. Lärarjobbet består allt mindre av undervisning och allt mer av konflikthantering och uppfostran. Jag vet inte vad andra tycker men jag föredrar att fostra min unge själv och har inte det minsta lust att överlåta den uppgiften till hennes lärare. Men, jag misstänker att många tycker precis tvärtom. När det gäller den saken är det faktiskt likadant överallt. Små och stora skolor, invandrartäta eller dom som näst intill bara har svenska elever, skolor i "fattiga" eller "täta" områden. Ouppfostrade ungar, ungar utan respekt för andra och osäkra ungar finns överallt. Som tur är finns en hel del som är precis tvärtom också!!!

Nåja kvällen gick också fort. Frk T skulle på teater och jag på core. Pizza fick klara sig utan besök men bara tills i morgon. Men då ska vi dit och kameran ska med. Nu är det sovdags.

måndag 15 mars 2010

Pizzabebisar på G

Pizza förra vintern

Min bästa Pizza håller på med valpning. Hitills har hon fått fyra jättegrabbar ca 470 g var (vilket är jättestort) och en liten tjej. Bästa C har döpt dom till Anna, Darin, Ola, Andreas och Erik. BME klämde i med att hon i jämställdhetens namn gått kunde få både en Pernilla och hela Timotej också. Hon är dock ganska trött enligt C men en liten Pernilla eller Jessica får gärna komma förstås.


Frk T var grymt trött och kunde inte sova. Ont i halsen påstår hon, vilket inte alls känns så värst bra eftersom vi redan har en del sjuka på jobbet. Vill inte behöva vabba i morgon! Men vad gör man om så är fallet... jodå självklart kommer Frk T i första rummet. Magsjuka går för fullt bland eleverna på jobbet också.


"Vägverket" hann jag med i dag och gick till och med på lektionen. -0,2 var inte så blodigt förstås men det var nedåt i alla fall, trots raggmunk och fläsk i går på Rosendal och all möjlig mat i lördags. Det var inte till att hinna räkna några propoints denna helg direkt. Nu = sömn!

söndag 14 mars 2010

Tävling igång

Halloj! Vill du gå på Kraxkompaniets Hackat & Malet? Klart du vill! Gå in på www.kraxkompaniet.se och tävla. Du kan vinna två biljetter (inte de dagar som är fulla men det finns lite biljetter kvar så det är ingen fara).
Gissa på!!!

Revyhelg!!!

Vilken helg detta varit! Jag känner mig snart färdig för sängen fast klockan bara är tio över sex ungefär. Gårdagens teaterfestival överträffade alla förväntningar. Jag var så inne i det hela att jag glömte ta ett enda eget kort. Kamrat R gjorde dock inte annat, så jag hoppas jag kan få lite bilder av honom vad det lider. David Carmel hade en workshop om clownteknik vilket var en kul upplevelse. Det startade lite spookie och vi stod i en ring och bytte platser efter ögonkontakt (blir helt enkelt för krångligt att förklara så jag avstår) men när han kom in på clown blev det hur bra som helst. Vi lärde oss 3sekundersregeln dvs att vänta tre sekunder innan man svarar eller gör något. Vi lärde oss lyssna och titta på ljud, vi lärde oss att börja smått och öka och närvaro så klart. Alla är vi nog lika nyfikna på hur just vår clownröst låter eller vad min egen clown heter...

Jon Loxbo förklarade och lärde ut lite om Performance Art. Vad det egentligen är har jag en aning svårt att förklara men tjejen som spelade psykiskt sjuk och hamnade på sjukan i Stockholm sysslade nog med något likande. Det är konst/teater som syftar till att väcka uppmärksamhet på det ena eller andra sättet. Det är rent, avskalat och tydligt fast ibland obegripligt. Rätt kul men egentligen hade jag nog haft mer nytta av röstträning med Kristina Snow. Jag är dock glad att jag fick delta och att andra Atsöare kokade kaffe m.m.

Sedan följde årsmöten och jag sitter numera i styrelsen för både Atsö och Atr. Dessa klarades av rätt snabbt och sedan följde förberedelser inför RevyMixen. Det gick kanon och jag fick så mycket beröm av människor att jag kände mig riktigt stärkt och glad på hemvägen och det sitter fortfarande i. Mina nummer gick grymt bra även om det manliga offret i Antikrundan var lite olydigt. Vinterfiske i högklackat tror jag verkligen är min grej, det var grymt kul att göra den sketchen. Känner mig med andra ord glad och nöjd. Detta trots att en tragisk sak också hände. En gäst drabbades av sjukdom och fick hämtas med ambulans mitt under föreställningen. Lekebergs läkare och sjukvårdskunniga skötte detta så bra det gick och varken aktörer (de flesta) eller publiken märkte något. Vi i Krax stod dock redo för ingång till finalen när ambulansen hämtade den sjuke. Jag hoppas verkligen det gått bra på sjukhuset.

Tack alla Kraxare, Lekebergare och Görsköjare för en fantastisk lördag. Detta gav verkligen mersmak. Bilder kommer så snart jag fått ett antal från R.

Söndagen då. Jo då! Bara att gå upp i ottan igen och ladda om för rep med Krax. Detta gick riktigt bra och vi har i dag nötit sångtexter och koreografi ordentligt. Kumlanytt var också på besök och filmade oss. Kostymmakare B börjar bli klar med flera fina saker och det är alltid kul när man börjar få på lite scenkläder. Det börjar ta form och biljetter går åt vilket känns fint. Just nu finns mest biljetter kvar till premiären så Du som inte bokat ännu, kom på premiären. Då är vi taggade till tusen och du får en härlig kväll.

lördag 13 mars 2010

Genrep

Trött som ett vrak MEN vad kul det var att genrepa ikväll. Det är riktigt häftigt att tre revyföreingar på ETT rep får ihop en hel revy på två akter. Alla bara sätter sina prylar. Kommentar från bästa G; det märks att alla är proffs. Haha det känns ju skönt. Skämt åsido alla är verkligen duktiga. Foton kommer senare i helgen för nu ska det sovas. Upp i ottan både lördag och söndag.

torsdag 11 mars 2010

Hur man bär sig åt i klassrum...

Jag läser ur en bok varje morgon i klassrummet. Inget unikt med det på något vis, det gör massor av lärare. Man har några säkra kort och jag har avverkat både lite Sune, favoriten Tordyveln flyger i skymningen, någon Dalslandsdeckare och till och med en Fembok. Eftersom jag är en person som har hemskt lätt att ta till lipen om det är det minsta sorgesamt brukar jag vara lite noga med att inte välja alltför sorgliga historier. Därför läser jag en humoristisk sak om en tjej som heter Hedvig och som blir kompis med en stackars tjockis som kallar sig Steken. Riskfritt trodde jag, men icke. I går morse gick det käpprätt åt skogen. När Hedvigs farmor fick ytterligare en propp i hjärnan och på sjukhuset testamenterade sina fina tennsoldater som hon glömt bort att hon egentligen gett bort tidigare. Då var hon i ett förvirrat tillstånd av den första proppen och när hon blev piggare tog hon tillbaka dom varpå barnbarnet blev oxtokig. Efter det kom den nya proppen såklart och tja, ni fattar.

Då stortjöt fröken och fyra, fem ungar hängde på. Vi tjöt ikapp och jag kunde knappt få fram dom förbannade orden. I dag fortsatte storyn med den tjocke killens ångest över sin övervikt. Kunde dock hålla mig denna dag men farmorn tänker säkert slå till och starva av vad det lider och då vete tusan hur det går. Sabla bok!

Fröken Lugn uppskattade inte gårdagens återvinning så jag hoppar den sorten idag och ni får nöja er med detta skolinlägg på rolighetsfronten.

Annars har jag idag varit på Studiefrämjandet och planerat och diskuterat framtidens Kraxscen. Vi gick sen och tittade på den igen och nu är det fixat och jättefint där och än bättre kan det bli. (Var får vara hemligt tills vi vet om det blir av). Nu är det bara att göra ett gott jobb och söka pengar, planera och fixa så kanske vi är i hamn vad det lider. Hoppas verkligen allt går i lås.

onsdag 10 mars 2010

Vem får tycka vad?

Ibland kan man fundera lite på vad man törs säga eller som i detta fall skriva. Bloggen liksom FB är ju mina forum och jag skriver väl precis vad jag vill kan man tycka. Och visst, vi har yttrandefrihet i det här landet och får faktist skriva det mesta (med vissa rätt självklara gränser). Jag har ju dessutom oket över axlarna att jag är lärare. Hm, lärare ska ju vara präktiga och städade människor som föregår med gott exempel. Tänker man så går mycket "fetbort" som mina elever skulle kunna uttrycka saken. Nu har jag inte så många hämningar trots mitt yrkesval och jag inbillar mig att både elever, föräldrar och kollegor har vant sig vid att jag både är en halvgalen och frispråkig person som till råga på allt färgar håret illrött. Jag har helt enkelt lite svårt att hålla mun även om jag jobbar på det.

En sak jag skulle vilja vara bättre på är att hitta på fyndigheter. Sådana där smarta saker med dubbelbottnad betydelse. Ironi på lite högre nivå. Självklart kan man sno kul prylar från andra men det vore roligare att komma på dem själv. En del bara ser något i tidningen och förstår genast att snittsa till en poäng av saken. Om sedan någon korkad surkärring på FB anser att det är slöseri med tiden så får det ju stå för vederbörande som troligen är grymt avundsjuk. Medan jag tränar på att få till sådant så får ni här en stulen liten historia som jag fick mig tillsänt på internationella kvinnodagen av K-G. Håll tillgodo.

Tre män satt och skröt över vilka uppgifter och krav de hade på sina fruar. Den första mannen hade gift sig med en kvinna från Asien och han hade bestämt ställt krav att hon skulle sköta disken och städa huset. Det tog ett par dagar utan att han såg något, men på tredje dagen kom han hem till ett rent hus med disken diskad och undanställd.

Den andra mannen berättade att han hade gift sig med en kvinna från Polen. Han hade gett frun tydliga order att det var hennes uppgift att sköta all disk, matlagning och städning. Första dagen såg han inga resultat, andra dagen såg han att det blivit lite bättre. Tredje dagen såg han att huset var välstädat, disken klar och det stod en vällagad middag på bordet.

Den tredje mannen hade gift sig med en kvinna från Sverige. Han hade sagt till henne att hennes plikter var att hålla huset välstädat, diska, klippa gräsmattan, sköta tvätten och varm mat skulle stå på bordet varje dag. Han sa att första dagen såg han ingenting, andra dagen såg han heller ingenting men på tredje dagen hade svullnaden lagt sig såpass att han kunde se lite på ena ögat.

Å ni våren kommer, folk flirtar både till höger och vänster. Lycka till!

tisdag 9 mars 2010

Vårtecken!

Kajor i luften! Det vimlar av dem, de kommer i stora flockat på kvällshimlen. Ovan ser Kraxkompaniet egna kajor. De som gav namnet åt vår första revy Dax för Krax och sedan åt revygruppen Kraxkompaniet.

Lust! Med det menar jag all möjlig lust. Att leva, att vakna, att träna, att.... tja. Viktminskningen går riktigt bra, nästan 6 kg är borta. Coreträningen i dag kändes också riktigt bra, där dyker dessutom fler och fler gamla bekanta upp. Kul att slita tillsammans. Nu ikväll har jag haft ett inspirerande samtal om idéer om framtida saker, kanske i Krax, kanske på annat sätt. Det är väl läckert att man kan bli polare med en människa utan att egentligen känna vederbörande särskilt väl. En person som tänker och gillar samma sorts humor som jag. Nån sorts mening är det nog med det.
Att hitta det man verkligen vill göra i livet är svårt, oerhört svårt. Det kan nog ta nästan ett helt liv. Ofta är vi så beroende av att tjäna pengar också att vi inte märker att vi borde gjort något helt annat. Att byta väg är inte helt enkelt men ganska ofta händer något som gör att man byter spår. Det har hänt mig flera gånger, det är häftigt om det också händer människor jag gillar.
Snart kommer våren! På dagarna värmer solen och det droppar från taken. Översvämning, ja visst men det är ett gott problem känns det som i dag. Sov gott och dröm om vår och förändring till det bättre.

måndag 8 mars 2010

Förberedelser till teaterfestival


Foton från sketchen Antikrundan körd på Rosendal i Meny med Revy 2007
Fotograf denna gång inte är Roger utan Kristina Larsson i Krax.

På lördag är det dags för teaterfestival i Fjugesta. Vi är ett gäng på totalt elva Kraxare som ska bege oss dit. Nio av oss hela dagen och två till på kvällen. Dagen ska ägans åt workshops och årsmöten och kvällen åt revy. Kraxkompaniet ska tillsammans med Lekebergs revysällskap och Görsköj från Karlskoga köra en revy ihop. Nåt helt unikt alltså! Dessvärre (bättre) är Sparbanksbörsen fylld till bristningsgränsen av enbart teaterfestivaldeltagare vilket i sig är helt fantastiskt. Vi som trodde att vi kanske skulle få ställa in och sen anmäler sig 100 stycken!

Vi i Krax har skrämt liv i gamla sketcher och sånger som Antikrundan, Vad en liten gumma kan gno, Hillevi på vinterfiske, Ingen synd alls, Stjärnor på is och Wunderbaum. I kväll träffades vi i lokalen och rotade fram kläder och peruker, övade lite text och repade finallåten som skrivits av Gunilla och Dag från Lekebergarna. Tack och lov kunde Thomas hela melodin klockrent. Nu ska vi bara fixa till musiken på en cd istället för flera. Orkestern hoppas jag kan spela åt mig på Antikrundelåten i c-dur (vår nya kraxorkester hjälpte mig med tonarten igår). Jag är så stolt över att jag fortfarande kan sångtexterna fast det gått ganska lång tid sen de kördes. Vi får ett genrep på oss att sätta allt. Jag har också torskat på att köra Jennys blondin på vinterfiske vilket är en riktig snubbelhistoria och inte helt enkel även om den bara innehåller en replik. Den är så rolig och vi ville inte ta bort den trots att Jenny inte kunde.

Silverlaméklänningar, paljettsjalar och rosa slipsar är nedpackade liksom diverse utstyrslar och peruker och nu känns det som att detta ska bli riktigt kul, trots att det infaller mitt i värsta repetitionsperioden för Hackat & Malet.

De som inte ska med på lördag är hemma och repar flitigt. Söndagen ska vi alla tillbringa på Rosendal igen och repa för fullt. Biljetterna går helt plötsligt åt som smör. Nu finns endast gott om biljetter till premiären och till sista föreställningen, för övrigt är det inte så många platser kvar. Skynda dig att ringa om du inte redan bokat 0583-400 25 eller 070-217 02 46, du kommer till Barbro eller Krister och då är det bara att beställa. Faktura kommer från Studiefrämjandet när det närmar sig.

söndag 7 mars 2010

Bilder från dagen på Rosendal

Galen rödtott...
Sjungande Erica Karlsson

Koncentrerad basist, Pelle Andersson

Klart ös...

Nöjd gitarrist, Kenth Steen

Glad kock, Barbro Andersson

Sjungande rödtott, me










lördag 6 mars 2010

PR och lite annat

Denna dag har ägnats åt
1: Schack4an med mina elever. Dom kom igång fint med spelandet och slutade på 13 plats av 26 stycken lag. Bra jobbat! Tack till fina föräldrar som tog hand om barnen när jag åkte hemåt Kumla.

2: Företagsmässa i Kumla. Där gjorde vi reklam för Hackat & Malet allt vi orkade. Inte en människa kom undan vår trupp som satte flyers i nävarna på dom och pratade för saken. Vi var kanonbra på marknadsföring denna dag helt enkelt. Vi lyckades till och med sälja några biljetter och jag misstänker att det var TaxiRogers förtjänst.

Kvällen fick ägnas åt Andra chansen vid tv:n trots att spektaklet hölls i Örebro. Pernilla och Jessica gick vidare. Hade nog gärna sett någon annan är Pernilla i finalen men jag röstade inte så det är bara att inte bry sig. Hinner ju inte se nästa helg i alla fall för då ska jag roa andra människor genom att sjunga Monica Zetterlunds "Vad en liten gumma kan gno" och köra min specialare "Antikrundan" på Sparbanksbörsen. Det får bli reprisen helt enkelt.

Nu = Trött
I morgon = Musikrep hela dagen - me like!

fredag 5 mars 2010

Utlovade bilder från Lerbäcks teater

Mattias som "dansbandskung"
Det förvirrade gänget... av personlighetsklyvningar

Behandling på hög nivå, specialmassage, aromaterapi och vodoo funkar på allt.


Kronofogde eller inspektör? Man kan inte veta om man är doktor Claes Olsson.
Mattias och Ulrik





Yttrandefrihet

Det är/var inte 1 april, visste jag helt säkert när jag tog in tidningen i morse, då har vi nämligen premiär på Hackat & Malet. Stressad, jovisst, men inte så förvirrad.

Men jag blev lite förvirrad en stund när Staffan Werme hyllades ungefär som Stalin i gamla tider. Bilden från O Helga Natt med Werme i förgrunden talade sitt tydliga språk att det var fejk. Ändå kunde jag inte låta bli att fundera på vad herr Werme skulle tycka om detta, tills jag förstod att han var delaktig. Nåja det kan ju vara hedrande av honom att visa på vikten av yttrandefrihet men jag kan inte låta bli att tänka tanken att han verkligen skulle gilla att bli "hyllad" i större utsträckning NA har också lite väl mycket av monopolställning för att det ska vara riktigt smakligt även om de har helt rätt i sak. Tidningen ska dock sparas som framtida läromedel, den är ett utmärkt exempel på hur det skulle kunna se ut utan demokrati och yttrandefrihet. Och en kul och bra idé, gott så.

Det komplicerade faktumet att NA är Örebros enda tidning och därför kan göra som de vill får nog vara för mina unga elever. Just nu är det väl knappast läge att önska sig en tidning till eller hoppas att ÖrebroKuriren ska återuppstå. NA och andra tidningar har väl nog med problem att hålla sig flytande. Men det är synd att det bara finns en tidning och att de gör precis som de vill.

Nåja, det är inte alltid det räcker med två heller. En kort period i mitt liv jobbade jag på Kurren (sålde annonser). Sportjournalisterna där ville bara skriva om fotboll och hockey, resten kvittade ansåg dom. Så lilla jag passade på att extraknäcka ett par gånger och gjorde reportage och tog bilder om både SM i fallskärmshoppning och Stadsrace med motorcyklar (roadracingvarianter om jag minns rätt). Yttrandefrihet på hög nivå, va?! Hm, det jag vill komma till är svårigheten att få tidningen att komma och skriva om saker, revyn till exempel. De kommer gärna innan, precis som de snällt gjorde härom dagen men de vill inte komma på föreställningen och skriva om hur den är. Nu är det ännu svårare för nu ska de spara som alla andra. Men jag hoppas på Björn Palmkvist i Askersund, han brukar snällt dyka upp. Han är lite egen och gillar kultur och revy och det är vi så tacksamma för.

Ska bara lägga in lite Lerbäckbilder och sen är det sömn som gäller, en hård helg väntar. Sov gott.

torsdag 4 mars 2010

Blodtryckshöjande vecka...

Oj vilken vecka detta har varit. Fullt av stress och många "komihåg". På jobbet har kollegan H och jag haft temavecka om Sverige med våra klasser. Det har funkat grymt bra och ungarna har jobbat fantastiskt.

Måndagen har jag rapporterat om och tisdagen gick också den i ett rasande tempo. Kvällen var supertrevlig men det blev sent för Frk T. Värst den dagen var att Herr Findus blev sjuk. På kvällen upptäckte jag att han kissat blod på flera ställen och inte alls var pigg. Vänliga fb-vänner kom med förslag på njursten så när veterinärens telefontid startade på onsdagen ringde jag som en tok. Fick komma kl. 13.30. Hm inte lätt när man är lärare och eleverna slutar 14 och veterinären finns i Hidinge 3 mil bort. Underbara kollegor hjälpte till så jag kom iväg. Hade dock en aning svårt och klockan var fem i ett när jag åkte. Trafikolycka på Kungsvägen som stoppade upp så klart men jag kom förbi ganska snabbt. Hämtade katten, hade förberett buren på morgonen. Har nog sällan kört så in i helsike i vinterväglag. Var framme 13.37, då fick jag vänta för veterinärens revisor hade tittat in. Hann att andas i alla fall.

Stackars Findus har förhoppningsvis urinvägsinfektion. Han fick antibiotika i sprutform och ska nu äta tabletter i sju dagar. Inte är han pigg ännu och han äter nästan ingenting så jag är fortfarande orolig. Får väl ge det helgen och annars ringa igen om han inte blivit bättre.

Onsdagskvällen ägnades åt att fixa allt till revyn och teaterfestivalen. Det tog många timmar och jag har ingen koll på vad jag glömt och inte. Hoppas dock att det mesta av mitt ansvar är under kontroll.

I dag har jag jobbat, så klart och sen avverkat ett möte på Studiefrämjandet där bossen satte en jäkla fart i min hjärna. Så med andra ord blev det ännu värre.... Men det ska bli skitbra det tänker jag baske mig se till!!!

tisdag 2 mars 2010

Lerbäcks teater

Tack o tack Lerbäck för en rolig kväll. Deras fars är sjukt kul och superskruvad. Deras minspel är obetalbart och förvecklingarna många. Om ni bara lovar att se Kraxkompaniet i påsk så får ni gärna se Det kunde varit värre i Lerbäck också. Ska se om jag kan få några bilder av kamrat R i morgon att lägga ut. Sömn känns nu nödvändigt!

måndag 1 mars 2010

Borde verkligen sova nu...

Kort får det bli med andra ord. Tokstressad dag i dag. Tema på jobbet, kollegan H och jag har tema Sverige med våra elever och dag ett gick grymt bra, trots förberedelser i hundranittio knyck. Fick till ett bra berättande som start och alla satt som ljus, härligt och inte alltid det händer.

Hem från jobbet, glömt skriva ut viktväktarkortet, in på jobbet igen (tröskverk till dator), ut och borsta fram bilen, hämta Frk T, hem med henne för läxgörning, mot viktväktarna, ner ett kilo till =), handla till styrelsemöte, hämta Frk T skjutsa henne till Lilla h, till styrelsemöte som tog sin lilla tid, hämta Frk T alltför sent, hem och hopp i säng med henne, ut och skotta för att få in bilen i carporten, in och ringa viktigt samtal, snabbstädning och phu blogga. Facebook fick bara ett mycket kort besök vilket kan vara bra som omväxling. Teaterfestivalen den 13 mars har föresten över 90 anmälda, fantastiskt!!!

Alltså, nu ska jag sova för i morgon väntar mer jobb och förhandsvisning på Lerbäcks teaters nya fars. Är så glad att bästa, längsta skådis-U ringde och bjöd oss Kraxare att se detta. Ska bli trevligt värre. Sov gott!