måndag 31 oktober 2011

Ge mig rösten tillbaka!

Oj vad dumt det är att sjunga hela tiden, varenda dag, när man är kass i luftrören. Jag har inte ett uns ont i halsen men hostar, som jag skrivit förut, massor. Sjungit mer, än jag gjort denna höst, har jag nog aldrig gjort i livet, det är kör, solosång, kurs med Tangotanten och kurs på Sångverkstan och en julshow som ska sättas...tja det blir en del och att sjunga är bland det roligaste jag vet. Det är därför svårt att låta bli fast jag gissar att jag borde. Förmodligen borde jag ha sjukskrivit mig också och hållit käft nån vecka, för länge sen, men se det har jag inte gjort. Jag snackar på, överröstar elever, till och med ryter ibland och sjunger som sagt. Fast i morgon ska jag vara tyst. Ledig och ingen sångövning...inte förrän på onsdag och torsdag och lördag och söndag..... Kan nån ge mig ett undermedel tack?

Nu ikväll har några av solisterna i julshowen träffat musikerna och satt tonarter och övat lite. Jag tror julshowen kommer bli fantastiskt bra. Mia Torstensson som är med i kören kommer göra en grym version av Silent night. Marie och Peter Hayward kommer medverka och de är äkta proffs från England. Marie har barnbalett åt oss i Studiefrämjandet och har jobbat med musik, dans och show i massor. En häftig tillgång för oss, hennes pappa har varit professionell pianist i England och har tidigare spelat en gång på Sturepalatset och det är nog många som vill höra mer. Till våren ska far och dotter ge en egen konsert på palatset också, nu blir det bara ett litet smakprov. Vår egen Erica ska självklart medverka. Det blir mycket sång och musik i Julshowen men givetvis också lite bus i form av sketcher av Kraxkompaniet och Minikraxarna. Kraxkören sliter med alla svåra stämmor och övar så vi ....eh tappar rösten ;)). Jag hoppas ni vill komma och titta den 2 och 3 december.

Fast först kan ni komma på teater redan på lördag. Teater Nolby kommer till oss och spelar sin pjäs Groupie. Missa inte det, bara 160 kr och då ingår busgod gulaschsoppa (hur det nu stavas).

Trött är jag nu, jättetrött.

söndag 30 oktober 2011

Lördag

Borde det vara hela veckan. Denna har bland annat ägnats åt sång. I går kändes hostan och luftrören lite bättre så jag hade förhoppningar om att kunna klämma ur mig några toner i dag. Det gick sådär, men Trubbel funkade och Aquarius också, förutom två toner, även om jag inte kan sjunga som vanligt. Framför allt inte med kraft och power i rösten. Men kul är det i alla fall. Jättekul och Magdalena är så duktig. Sen tog jag en fika med Mr Z, för en gång skull på ett annat ställe än Java. Ett nytt ställe i hörnet av Kompassen där jag såg min nye chef segla in, när jag sippade på en chokladlatte men han var blind och jag ville inte gasta hej över hela stället, men hej M.

Sen hem för städning. Jag hade inte så lätt att motivera mig men vardagsrummet är nu höstfint med nyagamla gardiner och vinterns kuddar och filtar. Nu i kväll har kamrat I och jag skrivit klart sketchen om ICA till julshowen vilket jag hoppas ska göra att de mer än gärna sponsrar oss ;-) vi har fått med en massa kuligheter.

Dagens ilska går till försäkringskassan. Satte kaffet i vrångstrupen i morse då jag läste om flickan i Malmö som från 7-års ålder isolerats i sitt hem av sin pappa som fick assistanspengar för henne, över 100 000 i månaden för att hon skulle vara handikappad, vilket hon inte var. Hon rymde slutligen och anmälde pappan. Nu mina vänner ska HON, nu 18 år gammal betala tillbaka pengarna. Hon krävs på över 600 000 kronor. Alltså ibland är de inte kloka, att de själva inte kollade om hon var handikappad spelar tydligen ingen roll heller. Att pappan borde både skaka galler och betala kan tyckas självklart men tydligen inte. Jag skiter fullständigt i deras jävla regler nån jävla ordning får det väl ändå vara, även i byråkratins mest förlovade land. Brrrrrr nu blev jag förbannad igen.

fredag 28 oktober 2011

Höstlov

I alla fall för barnen, vi jobbar egentligen tre dagar (eller två för mig, för onsdagar är ju alltid Studiefrämjandedag) men tisdagen tänker jag kompa ut. Visserligen skulle jag kunna fylla den med 12 timmars jobb utan problem men jag känner ett visst behov av lite ledighet, så under veckan blir det nog bara lite ihopsamlad förtroendetid med skrivande hemma på min dator, förutom måndagen då. Höstlov för barnen innebär ändå en del återhämtning även för lärare, allt blir ju inte så inrutat som annars.

Så nu hoppas jag på strålande väder så jag kan promenera lite, en härlig teatervecka för Frk T på Lerbäcksteater där hon ska spela i en Emilpjäs (soppskålen tror jag) och vara berättare. En massa julshowsjobb och mängder av besökare till Groupie. Undrar om man kan niga för månen eller nåt sånt, fast den kanske inte är framme. Saknar koll.

Behöver hösta till huset också. Gardin och filtbyte behövs så här års. Det behöver rödas, mysas och fixas till, göras mer orientaliskt teater här hemma för att jag ska stå ut med vinterkylan. Det vita och limefärgade ska gömmas till våren. Hm det måste också hinnas med...plötsligt känns den här ledigheten....borta ;-)

Nu är det fredag i alla fall och efter utförd ridning för Frk T ska jag sjunka djupt ner i soffan. Ha en fin helg alla!

onsdag 26 oktober 2011

Dag full av marknadsföring

Nu är vi igång med att marknadsföra våra arrangemang. Kvällen i går och för vissa natten likaså fylldes av jobb för att marknadsföra Groupie - En efterhängsen fan som ni kan se på Sturepalatset den 5 november kl. 18.00. Vår goda gulashsoppa eller om man så vill ost och broccolisoppa serveras i pausen och ingår i priset som bara är 160 kr. Passa på att se Olle och Lena från teater Nolby den kvällen. Kolla kraxkompaniet.se.

I går satte jag fart på min bästa K-G som gör alla våra affischer, annonser och hemsidan. Egentligen hade vi tänkt att vi skulle klara oss med de affischer vi fått men de räckte inte, Kumla är ju STORT ;-). Vi kunde tack vare K-G:s nattinsats trycka fler affischer och flyers i dag och dessutom få klart en annons. Tack o tack. Själv ägnade jag mig åt att sätta upp affischer, skriva till Kumlanytt och kila in på Nerikes Allehanda och lobba för saken. Ha möte med Sture och en massa annat. Onsdagarna går fort kan man säga och ändå hinner jag nästan alltid med en härlig lunch på New Tokyo, veckans lyx, sushi och asiatisk mat!

Vi har också börjat marknadsföra vår julshow som vi ska ha 2 och 3 december på Sturepalatset. Då ska vi i kraxkompaniet och vi ;) i kraxkören och våra minikraxar (barnteatern) riva av en hejdundrande show. Vi ska sälja skinkmackor och lussebullar och skänka överskottet från det till Verdandis alternativa julfirande. Vi har börjat repa såklart så nu blir det mycket en tid framöver. K-G har gjort en fin affisch till detta också så den trycker vi så fort de hinner.

Kvällen har ägnats åt att repa då och på onsdagar gäller körsång. Mina lungor är inte helt tillfreds med att jag ska sjunga julsånger som sopran men det gick bättre i dag än förra veckan. Himmel och plättar vad högt julsånger går när de ska sjungas trestämmigt. Jag inser att de inte går att sänka för då hamnar basherrarna nere i källaren eller snarare underjorden. Ibland förbannar jag mig själv för att jag inte började sjunga alt men jag inser att jag kanske behövs på sopransidan för vi är inte heller så många... nåja bara att kämpa på. Vi skulle behöva vara en 6-7 stycken till i kören för att inte vara sårbara om någon är borta från någon stämma. Nu är vi 16. Fast nästa vecka ska vi sjunga med Trivselkören och Quinns och öva inför kommande julkonsert i kyrkan i Svennevad den 18 december och då blir det maffigt och vi får draghjälp med stämmorna. Kul!

Frk T var minsann till Lerbäck på teaterkurs hon och kom hem nöjd och glad. Hon anmäldes i sista sekunden och fick väl på grund av det en rätt liten roll men där är kul att få in en fot och hon kommer säkert lära sig massor och ha skitkul. Söndag den 6 november ska de spela upp en pjäs som de repar in hela novemberlovet. Då är hon sysselsatt.

Nu ska jag sova och jag vill inte vakna av att jag hostar så jag nästan kvävs. I morse vaknade jag vid fem av att jag förmodligen satte min egen saliv i halsen alternativt drabbades av akut kikhosta för jag hostade tills jag nästan spydde och fick ingen luft. Hysteriskt äckligt och jag kunde inte precis somna om efter det för då trodde jag det skulle hända igen. Är ganska trött nu känner jag. Natti natti!

tisdag 25 oktober 2011

Höst

Nu känns hösten i hela kroppen. Jag fryser och hostar. Är så sjukt trött på att hosta på kvällarna. Det börjar nog föresten redan på eftermiddagarna då jag får ta ventoline när jag inte kan andas ut ordentligt och börjar högfärdshosta. Vet inte om det är nåt höstastmatiskt eller hosta men det är skitirriterande i alla fall. Ger det tid att gå över till måndag annars måste jag nog ta mig till nån doktor. Tänker jag så, går det nog över, för jag hatar att behöva ringa en vårdcentral.

Fryser gör jag hela tiden, gör inte ni? På skolan hänger värmesystemet inte alls med, det är svinkallt. I går gick kollegan K runt med en filt om sig hela dagen och jag norpade sjuka kollegan C:s fleecetröja (den värmde gott). På palatset var det också kallt när ungarna spelade teater.... tills jag upptäckte att fläkten stod på och kylde av stället. Den är avstängd nu. Jag fasar för årstiden som kommer. Mest vill jag bara sjunka ner i soffan, tända ljus och ha nån som kramar och tar hand om mig. Hm lär väl få vänta på det så jag köper väl några nya filtar. Filtinköp brukar vara senhöstarnas passion, Chilli brukar ha fina.

Frk T fryser aldrig, nästan, hon är varm av sig. Hon gnäller mer över ryggont vilket troligen är träningsvärk efter ridningen. I kväll ville hon ha massage och när hon har en mor som är utbildad massör så måste hon ju få det. Men ungen antingen vrålar i högan sky eller gapskrattar för att det killas, inte helt lätt kan jag meddela. Då ville hon ha tigerbalsam..... och det var ju en lysande idé. Jag masserade in detta liniment och den underbara doften spreds i vardagsrummet...5 minuter senare började ungen skrika för att det både kylde och brände varpå jag kontrade med att det var just det som var vitsen. Jösses det blev inte lugn i stugan förrän jag stoppade ungen i duschen och så noga det gick gnuggade bort tigerbalsamet. Kontentan av denna upplevelse är att hon aldrig mer ska använda detta tortyrmedel.

Nu ska jag sova. Tisdagskvällar är favoritkvällar eftersom jag faktiskt inte måste i säng lika tidigt som vanligt för onsdagarna är Studiefrämjandedag och jag kan sova nästan en timme längre. Det gillar jag.

Fast jag är lite nyfiken på hur kvällen har avlöpt i närheten av Svampen...får ta reda på det i morgon.
Sov Gott!

söndag 23 oktober 2011

Att röra på fläsket

Det är något jag behöver och gör i alldeles för liten utsträckning denna höst. Sedan Pizza flyttade till Fjugesta blir det naturligt betydligt mindre promenader. Ibland tar jag mig i kragen och går med stavar men regnar, blåser eller om något annat tar emot så blir det inget. Förut gick jag två gånger om dagen vare sig jag ville eller inte, oavsett väder. Men det räcker inte, jag borde röra mer på hela kroppen, DET har jag fått klart för mig i dag.

I torsdags tjuvtränade jag lite och fortsatte i går men trädgårdsarbete i systerysters trädgård. Deras hus ska säljas och det måste vara tjusigt värre inför visningen till veckan. Min andra syster är släktens expert på både husköp och försäljning, mäklarassistent som hon är. Jesus Amalia så petig hon är, det får inte finnas ett grässtrå som sticker upp mellan nån platta inte. Ingen rast och ingen vila där inte. Men jag är klart impad över hennes energi och hjälpsamhet, upp på morgonen och bara köra på. Det är väl inte för inte hon fixat i ordning mammas och pappas gamla hus till världens flashigaste bostad. Värdet på syster L:s hus har säkert stigit åtskilligt av syster A:s handpåläggning. Min egen insats är klart medioker måste jag dessvärre säga. (Det enda jag kan skryta med är att jag med klar hand envisades med att rycka bort tistlar trots att de var gröna och fina). Huset är stilat och fint värre och inte en pryl för mycket. Jag undrar dock lite över hur hennes eget ser ut med tanke på att jag kände igen en del mattor och annan utsmyckning därifrån ;))

Åter till dagen. Inspirerad av jobbet i stan och det fullkomligt strålande vackra höstvädret satte jag igång med min egen försummade trädgård. Saker skulle in i källaren, rabatterna behövde rensas och Humlen, det förbaskade aset, behövde bort. Fyra timmar höll jag på oavbrutet. Humlemonstret är nedklippt, det var lättare än vanligt eftersom den inte haft något att klättra på detta år sen jag rev ner hundgården (eller jag och jag... men nere är den). Men det är ändå en fajt, en fajt med ett växtmonster av sällan skådat slag. Den sprider sig ohyggligt och rötterna gräver sig ut över hela gräsmattan. Nu är den nedklippt och växterna under är flyttade för att slippa bli kvävda nästa år. Kroppen är använd och fullständigt slut. Det värker i axlarna av att skriva detta...

Efter detta bar det i väg till Palatset för att börja repa julshow så smått. En ny sketch om Bostadsrättsföreningen  Mistluren är skriven och denna gång julpysslar de...;) Olgas man Vladimir får vara med på ett hörn liksom Bengtssons fru och det kan ju mest bli kaos... vill ni veta hur det går får ni komma till Sturepalatset på julshow 2 eller 3 december.

Efter det skulle Frk T hämtas, hon skulle titta på när Frk R red sin häst Merca i Kumlas ridhus. Döm om min förvåning när Frk T satt på en fin ponny och galopperade runt på en volt när jag kom. Hon hade fått låna en häst vid namn Mariana och fick en bra privatlektion bara sådär. Tror hon lärde sig massor ikväll. Pigg häst och lagom nätt så hon kunde få till galoppskänklar och inte minst träna sig på att sitta ner i sadeln.

Nu värker min kropp ohyggligt och hur jag ska ta mig upp i morgon vete tusan.

torsdag 20 oktober 2011

Trött och frusen

Brrr vad mycket höst det är nu. Precis som förra hösten sitter jag här och önskar att jag hade en kamin, men inte blev det någon denna sommar heller. När man hyr sitt hus är det inte självklart att låna pengar till sånt. Än så länge har jag klarat mig med luftvärmepumpen och varma filtar (dom har ju mysfaktor också) så nu är det bara att hoppas på en inte alltför kall vinter.

Nåja man ska inte älta en massa saker och problem i förväg när man har nog av nuvarande. Problem och problem.... men irriterande är det helt klart. Hostan och den astmatiska känslan är inte kul. De sista två höstarna har blivit så här och ofta har det hjälpt att gå till kiropraktorn och knaka rätt bröstryggraden. Sagt och gjort, efter att ha haft grymt ont i rygg och nacke en dryg vecka och småhostat dagarna i ända och ännu värre på kvällarna så kontaktade jag H för en extra dust (två veckor före planerad tid). Jäklar vad fast allt satt... så nu hostar jag ännu mer, heppa, heppa. Han lossade väl på saker och ting så det gick att hosta upp bättre. Men inte tusan har den astmatiska känslan försvunnit. Fast jag måste säga att ryggen och nacken är sååå mycket bättre förstås. Men nu har jag börjat med tabletterna jag fick förra hösten som jag för all del inte tyckte hjälpte så värst. Kanske är det hösten och jag som inte går ihop helt enkelt. Kall, rå och fuktig luft är inte min grej. Klara, friska och soliga dagar är det nog bättre, tror jag i alla fall. Trist är det!

Mest retar det mig när jag ska sjunga. I går hade vi kör och sjunger man sopran så går julsångerna högt, så kan man säga eller jä....t högt, så kan man också säga. Å vad jag då stör mig på mina lungor, min hals och den förbannade hostan. Jag var inte ensam om att hosta och harkla i kören i går och man kan säga att hade någon hört oss hade vi gjort ett helt annat skäl för namnet Kraxkören än avsikten (som är kopplingen till Kraxkompaniet och Sturepalatset). Det går väl över men nu har jag fått tillfälle att gnälla lite offentligt så att säga. Nu ska jag min lilla astmatablett och gå upp och hosta mig till söms.

måndag 17 oktober 2011

Skapligt flyt i dag

Jobbet flöt väl på, jag hittade den borttappade almanackan jag letat efter hela helgen, letandet hade inkluderat ett besök på jobbet utan ögonen på skaft. Genast jag slog upp gluggarna i morse slog det mig var den förmodligen låg; bredvid den "södra" datorn, och mycket riktigt, där låg den. Lättnad! Lagom när jag skulle gå hem kom en förälder rusande med andan i halsen helt säker på att hon bokat utvecklingssamtal. Språkförbistringar leder ibland till lite missförstånd, men totalt oförberedd improviserade jag till ett sådant för det är trist om folk kommer i ogjort väder, vi fick till ett par bra IUP-mål i alla fall.

Detta medförde viss stress när jag påminde mig om att jag skulle hämta de beställda däcken. Men det var bara att stampa gasen i botten och åka till Kumla Däckservice där fyra karlar på mindre än en kvart bytte mina däck, spolade rent sommardäcken, packade in dem i påsar och stoppade dem i mitt bagage. Voila! så var det klart och jag var fyra papp fattigare, guldpengarna gick åt sånär som på 127 kronor. Men det var ju meningen så det var flyt i detta, snabbt gick det.

Hem och hämtade barn som sen åkte på sångträning på kulturskolan medan jag matshoppade för att svischa hem med maten, snacka med syrran och sen ta Frk T till tandläkaren. Ja visst är tiden ur led när man får komma till tandis klockan 18  en måndagskväll, men bra! Inga hål och ingen tandställningsvarning. Flyt!

Chattade förut med nice fikakompis som gett ett löfte att bjuda stackars fattiga mig på fika nån kväll eller i värsta fall Mc Donalds ;) nu gäller det bara att få tid med det. Just tidsbrist på vardagskvällar har blivit mitt största bekymmer denna höst. Vi har inga sena aktiviteter men Frk T vill inte gärna att jag sticker hemifrån mörka höstkvällar så hon får vara ensam hemma, så det gör jag såklart inte. Men löften om trevliga fikakvällar är väl också en sorts flyt.

Med lite mer flyt kommer jag somna som klubbad om en liten stund.

söndag 16 oktober 2011

Snart vardag igen!

Tiden rusar fram. Har tänkt på det där med tid i dag. Jag blir så förundrad när folk tycker det är mycket eller jobbigt när jag tycker att det är ingenting. Inser faktiskt att det är jag som är lite konstig. Att jag skulle säga att jag inte kan en sak som att gå på ett möte, repa, sjunga eller gå på teater för att jag t ex skulle städa eller något annat sånt där som alltid ska göras finns liksom inte. Det händer inte i  min värld att jag tänker att jag ska vara hemma en viss dag för att städa. Det kan jag väl göra när som helst, eller? Jag kan säga nej till saker om jag inte har barnvakt eller om något annat redan är bestämt och ibland om det är oviktigt för att jag måste eller vill vila. Jo jag vet man kan tycka att man bestämt sig för att städa...men asch. Om jag däremot har bokat in nån som ska hjälpa mig att såga ner ett träd eller sånt jag inte kan fixa själv så, det är en annan sak men städa, tvätta, diska det får helt enkelt ske när det finns en stund över. När jag tycker det grott igen för mycket bjuder jag hit någon och då jäklar då städar jag i hundranittio knyck.

Fast jag inser att jag är lite konstig för folk tänker så. De tycker det är jobbigt att repa två dagar i rad (ja inte mina likasinnade förstås), en del tycker det är jobbigt att ha för många föreställningar. Vi tycker ofta det är lite trist att bara köra 4 eller 6 stycken när man ändå lagt ner så mycket jobb. Men det är väl det som är grejen, man måste vara lite galen för att hålla på med sånt här. Visst man hinner inte ha ett exemplariskt hem. Man får involvera sina barn och respektive i saken om man ska ses (överdriver lite nu det finns ju nätter asg). Hur jag hinner vara på fejjan och blogga? Jag prioriterar bort TV, japp så är det. TV:n står på men jag tittar just inte på något. Just nu prioriterar jag bort lite sömn också och det är dumt så det ska jag genast sluta med.

lördag 15 oktober 2011

En stolle

till kaffet har vi sett ikväll. Vi var ett gäng kraxare som styrde bilen mot Fjugesta, där den föresten står kvar även om jag är hemskjutsad av Ingela, för att se på fars på börsen. Vi startade med förfest hos Kent där vi satte i oss vin och glögg, kylan till ära, och en massa chips och nötter. Sen styrde vi stegen några meter längre norröver och njöt av fina vänner som spelade fars på allra bästa sätt. Bra manus måste jag säga. Jag är inget fan av Stefan och Krister, tycker allt är mest likadant, men detta var skrivet av en son till någon av dem och han verkar besitta annan fantasi och kunde åstadkomma en hel del smarta repliker. Like it! Nu finns det inte mycket biljetter kvar men ni kan ju prova.

Vi gick tillbaka till Kent och drack lite mer vin och kollade gamla revyfilmer. Ja jag vet vi är skadade men vi gillart. Trevlig kväll i alla fall! Är lite halvtrött nu efter en proppad vecka måste jag säga. Frk T har ridit och Milla har varit med som stöd vilket kändes tryggt och bra för hönsmamman Karlsson. Jösses det är bra musik jag lyssnar på nu...... skitbra...men jag måste sova. I morgon ska jag vara hundvakt till svarta, vackra schäferKaxa. då måste jag promenera det blir bra. Sov gott!

torsdag 13 oktober 2011

Kunskapskrav

Det har präglat min eftermiddag (vi har diskuterat läroplanen med lärare från andra skolor). Förmiddagen tillbringade jag med att försöka "ge" mina elever lite kunskap på olika vis. Det är just det som är kruxet och som rådbråkar min hjärna, de nya kunskapskraven. Ända till nyss hette det kunskapsmål, det fanns uppnåendemål (det man skulle kunna) och strävansmål (det man skulle sträva mot och undervisa utifrån), lagom, lagom,  kanske inte helt solklart, men vi hade börjat lära oss tolka det hela och då är det givetvis dags att byta.

Läroplan alltså. Den nya heter Lgr 11 och är väl till stor del initierad av Herr Björklund. Delar är bra, bättre än förut, det är kanske lite tydligare. Betygssystemet hoppas jag är bättre än det gamla, spannet minskar med en sexgradig skala A-F (F är underkänd)  i alla fall. En sak är jag dock inte helt tillfreds med och det är synen på kunskap. Det är ok i ämnen som svenska, matte och engelska men värre när man kommer till NO och SO. Dessa är nu uppdelade även för de yngre eleverna i de ämnen de innehåller i bedömningen, trots att man sällan undervisar så. Jag ska ge er ett exempel.

I SO jobbar jag just nu i klassen med en bok som heter Fröken Europa (ni kan ju gissa vad den handlar om). Det är en underbar bok om en mystisk lärarinna som skickar i väg varje unge (i femman) på en resa till något land i Europa. Skickar är lite skumt såklart, varje elev går in i ett mystiskt grupprum, kryper igenom en lucka och hamnar någonstans i en annan tid i ett annat land. De får uppleva den hemska kristallnatten i Tyskland, besöka Bolsjojbaletten i gamla Sovjetunionen, Anne Frank i Holland, se en Beatleskonsert i London, en maffiarättegång på Sicilien och en massa annat. Man får in geografi, religion, samhällskunskap och historia på ett fullständigt förträffligt sätt. Vi kompletterar med kartor och filmer, diskuterar och funderar över hur människor haft det och hur det påverkat vår tid på olika sätt. Frågan är nu hur jag ska mäta vad de faktiskt kan? Jag är fullständigt övertygad och förvissad över att de lär sig massor eftersom de verkligen gillar dessa lektioner. Men det ska mätas!!!

OM roar man sig med att läsa kunskapskraven i Lgr 11 så står det så här under ett geografiavsnitt (det finns inget samlat för SO längre): "Eleven har grundläggande kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt." Jamen det är väl fullständigt solklart va!!!??? Nu funderar jag på om de ska storleksordna länderna (de vet att Ryssland är störst och Vatikanstaten minst) undrar om det räcker? Måste de lära sig alla bergskedjor, sjöar, floder eller ens länder? Hur många av er kan räkna upp Europas alla länder? Hur många av er kan Sveriges landskap? (Det kan jag på fyra minuter, sånt kan man roa sig med om man är knäpp, men knappast Europa).

Det ändrar sig vårt Europa kan jag berätta om ni nu mot förmodan skulle missat det.... inbilla er inte att kartorna i skolsalarna håller måttet. Rent historiskt kan jag bli lycklig över att hitta en världskarta med Sovjet och Östtyskland i klassrummet, det är kanon, ibland. Jag har det dessutom så förspänt att jag har en s.k. smartboard (interaktiv tavla) och en dator i klassrummet. Snabbt som blixten kan jag spotta fram en aktuell karta, använda google earth och zooma in nåt objekt (nåja det måste jag öva lite mer på) eller gå in på skolans filmbank och få upp en film om Belgien och EU-parlamentet på direkten. Alla lärare har det INTE så bra kan jag berätta.

Om nu Björklund vill att vi ska backa bandet och gå tillbaka till blindkartor vet jag inte men det känns så och rätt många tolkar det så, eftersom allt ska mätas. Kunskap ska vara mätbart! Frk T berättade i dag att hon hade alla rätt, utom ett, på provet om Danmark. Hm tänkte jag, provet.... "Vad var det för frågor då?" Jo den fråga hon missat på handlade om vilka sorters fiskar de fiskade utanför Danmark. Det var visst torsk, makrill och ....sill (det var den fisk hon trodde att hon missat). Ja men DET var ju himla viktig kunskap tänkte jag (nästa år kan det vara torksfiskeförbud) och mindes att jag en gång i min ungdom lärde mig hur många grisar de hade i Kina (hur tusan geografiboken kunde vara så säker på det). Alltså, jag förstår att det kan bli frågor som inte är så himla relevanta, så gör säkert jag också de få gånger jag gör prov. Men ska Björklund få som han vill måste jag väl börja med mer prov. De hade frågor om vad öarna heter och om Öresundsbron också och det var säkert bra. De läser till min stora glädje Fröken Europa också, fast mer på egen hand verkar det som.

Min syn på kunskap är snarare den här: Jag vill att eleverna ska lära sig sambanden i tiden och i världen. Jag vill att de ska bli nyfikna på historiens påverkan på vår tid. Miljöförstöringens globala inverkan på oss och världen. Jag vill att de ska kunna delta i en diskussion om könsroller när de blir äldre och veta hur kyrkan påverkat utvecklingen. Jag villa att de ska ha på fötterna för att tycka olika saker. Jag vill att de ska bli intresserade av politik och kunna påverka sina liv. Men möjligtvis borde jag lägga fokus på detaljer som är lättare att mäta? Men jag vill inte!

Att veta att den största floden i norra Italien heter Po är kul om man löser korsord (och då lär man sig det) eller om man åker dit. Men att Eiffeltornet finns i Paris tycker jag man ska veta, liksom vem som målat Mona-Lisa, att Hitler var en fullständig tokskalle som lyckades dupera ett helt folk eller att Påven är katolikernas överhuvud och emot ett och annat som påverkar folkhälsan. Allmänbildning är bra och skitkul på ren svenska. Jag vet inte var jag fått min ifrån, kanske från skolan, i så fall ger jag mig till viss del. Jag har fyllt i en jäkla massa blindkartor och en och annan flod minns jag nog, i alla fall om jag blir påmind. Men jag tror snarare att jag fått min allmänbildning av böcker och ett intresse för att läsa tidningar och titta på dokumentärer istället för dokusåpor. Jag hoppas mina elever minns mig som den där Fröken som brann för att snacka demokrati, könsroller och historia men som glömde förhöra glosorna. Sorry Björklund men kan vi inte kompromissa du och jag så vet jag inte hur det här ska gå.

Funderar nu på att låta mina elever sammanfatta det de har lärt sig om Europa i ett bildprojekt. Kan det vara något? Om de målar och skriver om allt de lärt sig så borde jag kunna bedöma om de lärt sig något. Kan tillägga att de är kanonbra på att googla på både det ena och det andra. "Kolla Wikipedia Susanne" kan de hojta om vi funderar över något vi inte vet. Och som tur är kan jag göra det på stuberten!

För övrigt har jag ägnat kvällen åt tio sidor verksamhetsplan för skolan.... man kan säga att jag använt hela veckans förtroendetid i dag, så nu ligger jag rätt mycket på plus.

onsdag 12 oktober 2011

Tillfreds!

Att jag är tillfreds med mig själv och min dag är inte helt vanligt. Nästan varje dag är det något jag glömt, struntat i eller inte gjort så som jag hade tänkt mig, men inte i dag. I dag har jag varit förbaskat duktig och verkligen gjort alla måsten på min lista OCH skött mitt onsdagsjobb, måste jag tillägga.

Dock är mitt onsdagsjobb på Studiefrämjandet det bästa man kan ha. Där förlitar sig chefen på att jag gör ett bra jobb och tittar endast på resultatet. När jag gör det, hur jag gör det och vilken tid det tar tror jag han struntar fullkomligt i. Om jag ror ihop något på en timma som för en annan skulle tagit fyra spelar mindre roll, om jag åker till kiropraktorn, besiktar bilen eller diskar hemma på arbetstid spelar heller ingen roll, bara jag åstadkommer resultat. Resultat är studiecirklar, evenemang på Sturepalatset, framtidsplanering som ger ringar på vattnet och en massa annat. Härligt jobb va?

Jag gillar mitt andra jobb också men det ger långt ifrån samma frihet och det är sjukt mycket mer stressande. Jag kan ha extremt mycket att göra en onsdag och slita som en galning, till och med ta hjälp av mina kraxpolare och lägga ner massor av ideella timmar (det gör jag ju också andra dagar givetvis, varje vecka) men den stressen är nästan bara positiv för det jag gör är så roligt. Att undervisa ungar är också skitkul, det är allt det andra som är stressande med lärarjobbet, allt som ska skrivas, allt som ändras ständigt och pengar som inte finns. Men nog om det nu ska jag berätta hur bra jag varit i dag. Skryta och stoltsera!

Jag har denna dag:
Ringt elbolaget och bundit mitt avtal ett antal år framöver till ett bra elpris (hoppas jag).
Ringt Telia och ändrat mitt kanalpaket till ett billigare eftersom det jag har nu innehåller en massa onödiga sportkanaler jag aldrig tittar på (jag blir också av med p-rullekanalerna TV-1000 och det kan jag också leva med).
Jag har ringt MVC och fixat fler minipiller eftersom de är slut om en vecka.
Jag har ringt en stycke mycket snäll doktor, fått recept på ventoline och rinexin och hämtat receptet.
Jag har packat in de slitna vinterdäckena i bilen, kört dem till däckverkstaden, beställt nya som kan hämtas om någon dag eller två och DET är så duktigt så det är inte klokt.
Jag har hämtat ut all medicin.
- inget av detta kan väl sägas ha hört till jobbet förstås men i det har jag hunnit lite annat som:
Att boka myggor till Julshowen.
Att ha haft möte med chefen om julshow och en massa annat.
Att rulla ihop dukar och ställa undan borden i lokalen med hjälp av snälla Charlie.
Att prata med Dan-Åke om julshowen och fått kart med att vi som välgörande ändamål ska stödja Verdandis alternativa julfirande, vilket känns fint.
Sen har jag förstås skickat en himla massa mejl och planerat en massa.

Nu i kväll har jag roat mig med att sjunga underbara julsånger med min underbara kör. Sjunger du bra? Du kanske kan få vara med. Vi sjunger trestämmigt, ibland fyrstämmigt också, är du någorlunda tonsäker så hör av dig. Vi är i stort behov av karlar som alltid.

tisdag 11 oktober 2011

Skola för hela slanten

Har besökt tre stycken denna dag. Jobbet på Malmen hela förmiddagen, Örebro Universitet och en föreläsning om Learning study (en forskningshistoria om att förbättra och utvärdera undervisning) och slutligen föräldramöte på Skogstorp. Det hetaste föräldramöte jag varit på på länge. Det kokade lite kan man säga. Det är inte bara jag som tycker att något gått snett när man bygger en skola för små enheter och rummen är för 15 elever och sen knör man in grupper på nästan 30 elever i dessa rum. Genomgångar i trängsel och sen får de flytta ut och jobba och lärarna går emellan och hjälper. Tro mig jag har inget agg till vare sig lärare eller rektor, de gör så gott de kan och jag är rätt övertygad att de tycker ungefär detsamma som oss föräldrar.

Nope vi får engagera oss politiskt tydligen. Jag hoppas alla sura/oroliga/förbannade föräldrar kommer på nästa föräldraforum och säger vad de tycker. Som alltid känner jag att jag sitter på två stolar, förälder och lärare. Som lärare vet jag vilken verklighet vi lever med och det är inte allt som är bra nu. Dels har vi för lite pengar och dels ska vi samtidigt sätta oss in i allt nytt som skollag, läroplan och så ska skolverket komma. Man kan bli stressad för mindre. Jag tröstar mig lite med att jag inte sitter på stolarna som förälder och politiker för det är säkert ännu värre. Ingenting är enkelt i världen men det är kanske det som är utmaningen.

Dessutom träffade jag M som ska bli vår tillförordnade rektor när H sticker åt sydväst. Hoppas det blir bra.

För övrigt har jag högfärdshosta igen. Skit också, det betyder att jag måste till världens bästa kiropraktor mycket tidigare än jag tänkt och knaka rätt bröstryggen. Jag skulle inte släpat runt de där borden ensam, korkat.

Innan jag somnar vill jag skänka en tanke till alla i min omgivning som är sjuka eller skadade på olika vis. Det är allt möjligt som vänner drabbats av nu och jag är så trött och ledsen över att inte alla kan få må bra. Ni som väntar på besked om olika saker, jag håller alla tummar jag kan att det ska gå fint. Ni som redan är sjuka ska få kraft att bli friska. Jag önskar nästan att jag vore lite religiös nu för då hade man något att ta till, men jag gör så gott jag kan med mina önskningar. Tusen kramar till er som behöver!

söndag 9 oktober 2011

Tangotanten

 Thord Sölvesson och Bodil Tangotanten Bendixon

 Tangodrottning och kung.... obs spik nyktra vi ser ut så här ändå...
 Bodil in aktion då hon jobbar med oss och vår sång
Ingela fick oss att gråta till Kärlekens hundar, lysnade.

Fick dessvärre ingen bild på Frk T som sjöng Halleluja så lysnade fint. Hon är duktig min unge. Själv väntade jag till sist och slet med Aquarius. Stort tack till Kristina som slet med pianospelet som inte var lättare än sången, gissar jag. Bodil får mig alltid att göra saker bättre än jag visste att jag kunde.

Måste tillstå att hon är ett äkta proffs som inte med en min dessa dagar visade hur ont i ryggen hon hade. Hoppas verkligen det blir bättre snabbt som tusan. Stort tack till Bodil som vi äntligen fick träffa ännu en gång och denna gång fick flera chansen, som vanligtvis inte är solister, chansen att sjunga för henne. Kul och utvecklande.

lördag 8 oktober 2011

Sjunga, sjunga, sjunga och lyssna

Det präglar denna helg kan man säga. Denna dag startade med att skjutsa Frk T och kompis till Marieberg för shopping av byxor (och för en gång skulle gjorde barnet perfekta inköp på egen hand, det tar sig). Sen fortsatte jag in till Sångverkstan för sångkurs med Magdalena Eriksson. Skitkul! Vi var fyra stycken och koncentrerade oss mycket på andningen denna gång. Vi fick också två låtar var som vi ska solosjunga (ska få en till) jag har Aquarius och Av längtan till dig. Känns inte alls fel, känt vilket gör det både lätt och svårt.

Sen blev det stressigt värre för att hinna allt till kvällen. Handling, se till att barnet hade det bra inför kvällen och en massa fix på palatset. Frk T och kompisen var ensamma hemma under kvällen och fixade pizza och redde sig superbra. Tangotanten och Thord Sölvesson var magnifika naturligtvis och publiken njöt. Själv blev jag utsedd till Tangodrottning för det kommande året och belönades för detta med en krona att ha på skallen. Charlie fick bli tangokung, vi har förevigat detta på en halvtaskig bild men jag glömde kameran på palatset, oklart var, men det ger sig i morgon.

I morgon ska vi sjunga och njuta av livet hela dagen. Även om det hade varit skönt att vara hemma och göra ingenting finns det få saker jag njuter mer av än att sjunga och att sjunga med och för Bodil ger extra livskrydda. Nu ska jag sova och stå ut med att jag inte kan mina texter ordentligt men det reder sig ändå. Jag har helt enkelt inte hunnit att banka in ordentligt även om jag försökt.

torsdag 6 oktober 2011

Å så nästa dag...

haha nej då inte fullt så galet stressad men lite. Jobbet är som det är, man har bara att gilla läget att folk är sjuka och borta av en massa olika skäl. Det brukar alltid gå på något vis även om det inte alltid blir bra. I går var en hel hög med ungar sjuka tydligen men alla utom en var tillbaka i dag så för min del flöt det på.

Efter jobbet började stressen infinna sig och som det skulle visa sig helt i onödan. Skulle hämta Frk T som missat bussen och fick kampera en stund hos ett par vänner men se hon ville inte hem direkt. Tog en sväng till Maxi och handlade och glömde faktiskt inte hushållspapper denna gång. Hem och lagade mat i i 100 knyck för kraxare skulle drälla in inom trekvart. Vi han precis slänga i oss mat och klockan blev 18.... inte en käft dök upp. Började undra lite vad tusan jag sagt för tid när Lillinger ringde och undrade... jag hade inte sagt nån alls. Hm ett par dök upp till slut men jag kunde plötsligt ta det extremt lugnt. Rätt skönt faktiskt!

Vi har i alla fall börjat spåna fram två nya sketcher till kommande julshow och det känns fint. Fler får dock gärna hjälpa till. I morgon är det fredag och på lördag kommer bästa Bodil Tangotanten Bendixon och det ska bli kanonkul. Fast på förmiddagen ska jag först sjunga på Sångverkstan om rösten håller. Jag är lite kraxig... kan man säga men det kanske kan passa.

onsdag 5 oktober 2011

Ops

Har passerat 20 000 inklick sen jag skaffade "mätaren", det är nog lite stort men klockan är för mycket för att skåla med mig själv, det får vänta till helgen.

Hade mest tänkt berätta om min förvirrade och tokstressade dag med plus och minus. Vaknade och körde Frk T till skolan. Får ett sms från M (dansledare för tre grupper med små balettbarn) - hon är sjuk! Japp vad kul, där fick både Studiefrämjandepersonalen och jag jobb, mest dom, tack för att ni fixade att ringa alla, jag ringde/ messade fyra och satte upp en lapp. Sätter mig vid datorn och startar mejljobbet samtidigt som kaffet bryggs, då ringer telefonen. HJÄLP! Örebro kiropraktorklinik ser jag på mobilen och inser var jag förmodligen skulle befinna mig. Ingen hjärna - kan kosta! Snäll kiropraktor och kanslist ger den förvirrade människan en ny tid 11.15. Denna tas tacksamt emot fast den sabbar dagens planering totalt.

Gör allt datajobb i rasande fart även om jag säkert glömmer en del, diskar och duschar. I väg till palatset en kvart sen, minst, för att möta LillInger och skicka henne på diverse uppdrag som att beställa toner till kopiatorn och kolla biljettförsäljningen till Tangotanten på lördag medan jag då far till kiropraktorn. Vilken sabla tur det är att Krax har pensionerade, tillika fantastiskt hjälpsamma medlemmar som man kan sätta i arbete ;)). In till Örebro i full fart, bli justerat, tillbaka till Kumla, hämta cykel, glömma klicka på lenswaylänken och därmed inte vinna glasögon, lämna in cykel för lagning av punka, äta med LillInger, till Studiefrämjandet, hämta köpkort, till Axfood och köpa mat till lördagen, astungt med gulaschsoppa...., till IKEA och handla en massa saker vi behöver inte minst lampor.... puh måste nog andas.

Tillbaka till palatset och lasta ur, börja ställa fram bord. Inser att Frk T ska hämtas om fem minuter... gör det och hon vill såklart gå på speedway - SM-final. Vi lyckas leta reda på en kompis att följa med. Ops bensinen slut, tanka, ta ut pengar, hem och hämta mer kläder skjutsa barnet till snäll granne för att heja fram Indinerna då.

Mot kören, så lugnt och skönt det ska bli tänker jag. Inser dock att jag är vrålhungrig och att korv och mos inte är den ideala smalmaten men det kan inte hjälpas, äter, Kristina kommer, vi sjunger, dock med bara fem körmedlemmar för folk är antingen på Sannahed och hejar på Indianer eller så ligger de hemma och är sjuka. Sen kommer K för musikplanering och klockan blir 21.30 och Frk T ringer och är på väg hem.... inser att det är läge att sluta arbetsdagen. Glömde någonstans berätta att jag givetvis glömde min telefon på minst två ställen och fick vända och hämta...självklart när jag var som mest sen.

Jösses vilken dag. Inser att min extramamma B ringde mitt i alltihop och hon var faktiskt rätt pigg som nyopererad, jag lovade ringa när jag kom hem eftersom jag trodde det skulle bli runt 20.30, vågar inte ringa så här sent utan det får vänta till i morgon. Hoppas du kan sova!

Ska se om jag kan varva ner nu och sova lite..... känns lite svårt kanske. Måste ladda om och bli fröken igen tills i morgon bitti. Sov sött!

söndag 2 oktober 2011

Hyresgäster

Fel, fel, fel snarare snyltgäster. Sådana har flyttat in i vårt badrum. Inte tusan begriper jag var de tränger sig in men de kommer i flock, oftast nattetid. Varje morgon har ett tiotal nya flyttat in. Till deras försvar ska jag säga att de inte lever så länge, rätt många dör alldeles för egen maskin men har oförskämdheten att ligga och dö där man olyckligtvis kan trampa på de små asen. Andra går en våldsammare död till mötes, av min hårborste, som sånär tog med sig fönsterrutan i morse, men, jag hejdade mig något och nöjde mig med ett mildare slag och ett vidhängande "dö din djä..l". Jag måste tillstå att dessa snyltgäster inte framkallar mina godare sidor precis. Gästfriheten är minimal kan man säga.

Ja men vilka är de då? Jo så här är det: Detta år har varit ett förhållandevis bra år på den här fronten. Augusti har inte alls innehållit så många små eländiga, illasinnade, randiga insekter med avsikt att stickas. Det beror förmodligen på att de bott ovanpå mitt badrumstak och käkat upp isolering eller något liknande. Inte vet jag om maten är slut men nu kommer de på något vis in i badrummet, i flock. Kanske för att dö i mer ombonad miljö? Getingdjävlar! Jag har full schå med bananflugorna vilka minimeras med att all frukt får bo i kylen, getingar kan dö utomhus, tack. Försvinn ur mitt badrum, nu!

lördag 1 oktober 2011

Städarlördag

Insåg att det var hög tid. Risk fanns dessutom att vänner jag inte känner tillräckligt väl skulle titta in på kvällkvisten om än som hastigast. Sånt får mig att ta i saken kan man säga. Jag är ohyggligt slarvig och huset kan sjangsera fullständigt in emellan. Här kan ligga kläder slängda på alla möjliga och omöjliga ställen, pennor, teckningar, skitiga strumpor och viktiga papper om vartannat (slarvigheten har dessutom gått i arv) och ibland får jag helt enkelt spader på mig själv och tar tag i saken. Bäst är det helt enkelt att bjuda hem någon. Jag får inte känna vederbörande för väl. Det funkar inte med kamrat R eller I för de vet hur det är när det är som värst utan det måste vara någon annan. Helst någon som jag vill framstå som lite bättre än vad jag är för. Nåja denna kväll visste jag att jag skulle på middag "bröllopsmiddag" kan man säga. K och B hade bjudit mig och K (många K blir det) på middag för vår insats på deras bröllop. Således fanns risk att tre människor skulle sticka in huvudet här (nu gjorde ingen av dem det men det kunde jag inte veta i förmiddags) så det var bästa att städa. Jag startade trots risken för besök med rummet som det var minst risk att någon av dem skulle kika in i, sovrummet. Hörde nämligen på radion härom veckan att husdjuren under sängen (dammråttorna) var cancerframkallande och insåg att de behövde bort. Jag hade haft dem i andningsorganen länge nog. Övervåningen togs i ett nafs, tvättade till och med sovrumsfönstret och sen fortsatte jag nedåt. Hade städat hela dagen när jag insåg att jag inte skulle behöva visa upp mitt välstädade hus och morrade lite över att jag städat i onödan, men i hemlighet är jag rätt nöjd =).

Nu har jag njutit av god mat, mycket god mat med betoning på mycket och ett fantastiskt vin!!!! Dyrt och fantastiskt! Inte har jag behövt köra en meter heller utan jag är tryggt hemlämnad vid dörren. Tack o tack! Sov gott!