tisdag 31 december 2013

Gott slut och kraxig förväntan!

En krönika ska man summera med och jag börjar med en kraxkrönika. Det är inte alldeles lätt att komma ihåg allt som hänt under ett år men jag ska försöka.

I våras satsade vi på mord. Våta spår eller "Hemskheter i lokal porrkanal" kallade vi den något humoristiska historien. När vi gör mordgåtor är de lite annorlunda än när mer seriösa etablissemang ger sig på det hela. Vi tänker lokalt och vi tänker busigt. Vi lät en fiktiv (nåja det kanske fanns en och annan likhet med befintlig) skolchef åka rutschkana i vårt nya badhuset. Kanan hade ju tilldelats ett något suspekt namn som kunde, om man nu hade det dåliga omdömet att Googla på namnet, leda en in på ett något omoraliskt spår. Vår kommissarie Krull hade tänkt tanken men hindrades av sin nitiska assistent. Misstänkta blev alla tänkbara politiker och tjänstemän i kommunen. Vi lät tre olika vara mördare en för varje kväll påskhelgen varade. Kul är det med mordgåtor i varje fall om än svårt att skriva.

Vi hade en afton med Claptonsånger med en fantastisk orkester men det fick oss att önska oss ett nytt ljudbord och drömma om en flytt av teknikrummet. Minikraxarna spelade musikal om vänskap. Vi hade årsmöte och fester förstås. Sen blev det sommar och drömmen om vårt egna palats gick i uppfyllelse. Vårt fantastiska studieförbund Studeifrämjandet köpte Sturepalatset och vi har under hösten kunnat börja fixa till nedervåningen. Där har blivit sminkloge, syateljé, förråd och kontor (det får dela) och en kombinerat studiecirkelrum och stor loge. Köket utvecklas och vi har installerat en industridiskmaskin vilket är underbart. Camilla och Stefan Helander som är de bästa och händigaste medlemmar vi fått på länge har fixat det mesta hantverkeriet och jag vet inte hur vi klarade oss utan dom.

Hösten har varit intensiv och vi har hunnit beställda föreställningar (företagsgig kallar vi dom), milöföreläsningar, Forever Young var på besök och vi ordnade en "Har du hört den förutkväll" vilket gav mersmak även om det inte kom så mycket publik första gången. Enkelt, kul och mycket uppskattat.

Satsningen i höst var annars julshowen "Klappat & Klart" med oss, MInikraxarna och Kraxkören. Ett mastodontprojekt som inte är lätt att ro iland. Kören har utökats och fördubblats även om jag personligen klev av den i höst. Barngruppen är fortsatt jämn och Kraxkompaniet får alltid nya medlemmar, i år två ungdomar och grabbar minsann. När man står där med publiken och allt till slut blir ganska bra (även om fredagens ljud hade en del övrigt att önska, lördag och söndag blev kanon i alla fall) så tänker jag att jag ska göra om det men innan... då tänker jag aldrig mer. Till nästa år finns lite nya tankar, palatset är trots allt inte hur stort som helst. Men julshower blir det med betoning på flera. Tack alla som slet lika mycket som jag själv!

Efter det hade vår kassör mage att fylla 70 och vi var naturligtvis tvungna att sno ihop en liten föreställning till honom också, i största hemlighet. Han skulle bara ha släkten på middag och oss på dagtid men vi tänkte våldgästa. Men så ångrade han sig och slog till på bara en kvällsfest och det blev ett rejält party med underhållning av oss. Vi spelade både hundar och gubbar som Morgonkulegympa men Charlie visade oss att dessa gubbar minsann inte är några sillmjölkar. Men det visste vi ju för Charlie får alltid spela tonåring och snorunge eftersom han ofta ser yngst ut, märkligt är det att han typ är äldst.

Sen blev det julledigt! Tack och lov. I januari ska köket fxas lite mer men i februari är vi igång igen, mer om det en annan dag.

Gott Nytt Kraxår!

måndag 30 december 2013

Snart nytt år och nya tag!

Utbränd?
Nästan kanske, men jag tog tag i det i dag.
Tror jag.
Det har varit en hård höst.
120% jobb och 50% plugg och allt ideellt. Dessutom nytt jobb om än roligt. Pappa var på sjukhus en månad. Bilen har triskats hela hösten, nåja den går, men innehåller inte alla delar som den borde innehålla eller hur man nu ska se det. Nacken trilskas och kiropraktorn blir rik. Så....
Utbränd?
Nästan, men jag har inte tid med det, så jag tänkte att det bästa sättet att lösa den saken är att motionera.
Alltså tog jag till mitt universalknep.
Jag åkte till trappan.
Traskade ganska raskt upp varv ett och segade något mer på varv två och var sen sjukt nöjd och jag mår fasen redan så mycket bättre.

En del positiva saker har hösten faktiskt också inneburit.
Bättre jobb, mer struktur, generösare arbetsgivare även om man fort blir tillvänjd.
Bättre ekonomi även om biljäveln äter pengar.
Ingen snö och kyla än så länge = mer pengar!
Nya trevliga bekantskaper i och med nytt jobb.
Pappa mår klart bättre.
Frk T har hittat en häst att vara medryttare på och som hon dessutom får hoppa och kanske till och med tävla lite.

Hästar och stallsysslor är förresten ren terapi. Man mår för jäkla bra av att mocka skit och sopa stallgångar, för att inte tala om att borsta och feja på en häst. Har ni inte provat kan jag rekommendera saken om man nu inte får andnöd av hästar förstås. Frysa i ridhus kan vara sådär, men som sagt, denna vinter har börjat varmt och bra. Folk klagar och gnäller på att snön saknas men jag gråter inte. Man slipper skotta, elräkningen skjuter inte i höjden (ja det är väl inte så mycket snöns fel men jag är glad åt plusgrader) och man slipper skrapa rutor och sopa snö från bilen. En enda vecka har det varit lite vitt. Det blir fint såklart men jag gråter ändå inte över gröna gräsmattor. Enda kruxet är att man ser att jag borde klippt min en gång till innan vintern kom, men det är en världslig sak.

Krax? Jodå vi har haft fullt upp med Klappat & Klart (årets julshow), Charlie vår kassör har otroligt nog blivit 70 helt nyligen, med fest på det. Flera kraxare har fyllt jämt och vi har haft lite annat smått och gott för oss också. Jag tror jag snor ihop en krönika om krax i morgon och en personlig på nyårsafton. Så får det bli för nu ska det sovas i detta hushåll. Det är inte så lätt men i morgon måste vi faktiskt upp vid nio, hur nu det ska gå till, för Frk T ska rida halv elva. Vi har nämligen sovit till elva var eviga dag detta lov, Frk T ibland ännu längre. Jag har trots detta sovande varit trött, tröttare, tröttast. Men motion som sagt. Mera trappor åt alla sockerstinna tjockisar som jag. God natt!